ep repsol 20171031125902
REPSOL
14,80€
  • 0,08€
  • 0,51%

Aquesta setmana, els Estats Units va anunciar noves sancions a les exportacions de cru veneçolà per ofegar encara més econòmicament el govern de Nicolás de Maduro. Aquesta és una decisió que, com era d'esperar, anava a tenir efectes col·laterals. Repsol no ha trigat a reaccionar davant aquesta situació i, per això, s'ha posat mans a l'obra per examinar com afectaran les restriccions nord-americanes la seva importació de petroli d'aquest país.

"Estem estudiant l'impacte i l'abast de les sancions molt a prop", ha dit un portaveu de la companyia segons Financial Times. L'energètica espanyola va arribar a un acord l'any passat amb el país llatinoamericà pel qual obté petroli a canvi de pagar deute veneçolana. De fet, Repsol és la companyia del sector més exposada a l'increment de les sancions contra Caracas, atès que el 10% de la seva producció de petroli i gas prové de Veneçuela.

D'aquesta manera, Repsol s'ha posicionat com un dels més importants agents de refinació de petroli en aquest país. Durant els últims tres mesos, Repsol ha consumit una mitjana de 53.000 barrils diaris de petroli veneçolà, dels quals la majoria són processats a les plantes que la companyia té a Espanya, concretament a Cartagena i Biscaia -a través de Petronor-, segons la companyia d'anàlisi Kepler.

Això suposa un gran increment si tenim en compte que, abans de signar-se l’acord entre la companyia i el país, durant els primers sis mesos del 2018 tan sols un vaixell de càrrega va partir des de Veneçuela amb direcció Espanya. Una xifra que exemplifica l'augment de la presència de Repsol a Veneçuela que ha provocat, per tant, que l'empresa estigui més exposada al que esdevingui en aquest país, la situació econòmica del qual és un desastre i la seva política, un caos.

No obstant això, el citat diari britànic sosté que si Repsol decideix suspendre la importació del cru veneçolà, no tindrà un impacte directe sobre l'economia del país, ja que no hi ha diners pel mig -recordem que l'acord és petroli per deute-. En qualsevol cas, si la petroliera pren aquesta decisió seria un exemple de les dificultats a les quals es pot enfrontar Caracas per trobar altres refinadors.

Les sancions dels Estats Units a les exportacions de petroli veneçolanes, que es van introduir tan bon punt va reconèixer Joan Guaidó com a president interí del país, han estat criticades per les companyies energètiques per ser vagues i poc clares per a les empreses no nord-americanes.

ÍNDIA I LA XINA ENTREN EN ESCENA

En aquest context, l'Índia i la Xina, segon i tercer majors importadors de cru veneçolà, podrien augmentar les seves compres ara que els barrils busquen nous compradors, en detriment dels Estats Units, que fins ara n’ha estat un important comprador. Tot i això, els analistes creuen que Petróleos de Veneçuela (PDVSA) pot tenir dificultats per accedir a altres compradors.

Els preus del petroli han augmentat des que es van anunciar les sancions i el Brent ha arribat als 62,67 dòlars per barril aquest dimecres, gairebé un 5% més des de dimarts al matí. No obstant això, els preus es mantenen molt per sota des que el setembre passat aconseguís els màxims de quatre anys i superés els de l'any, situats als 80,49 dòlars.

Noticias relacionadas

contador