ep cnmv fachadala comision nacionalmercadovalores 20170524123703
EUROPA PRESS

El proper 1 d'agost entraran en vigor les noves normes de l'autoritat europea dels mercats que restringeixen la comercialització dels productes complexos CFD (contractes per diferències), encara que la CNMV veurà amb bons ulls que es comencin a utilitzar el 27 de juny.

Aquesta data és precisament el dia en què entra en vigor una circular sobre el mateix tema que el supervisor nacional va aprovar fa tres mesos. Es tracta d'una norma amb advertències relatives a instruments financers, que implica que les entitats financeres, quan comercialitzin productes especialment complexos, han d'obligar els seus clients a reconèixer per escrit que estan comprat productes "difícils d'entendre". Aquesta norma entra en vigor el 27 de juny.

Més tard, l'1 de juny, l'Autoritat Europea de Valors i Mercats (ESMA) va donar a conèixer les seves pròpies mesures relatives a la comercialització de CFD i opcions binàries entre minoristes. Pel que fa als CFD, l'autoritat europea estableix unes restriccions en relació amb la seva venda o distribució que s'aplicaran des de l'1 d'agost. Pel que fa a les opcions binàries, prohibeix la seva comercialització, distribució o venda des del proper 2 de juliol.

En solapar-se les normes europees (que són efectives en tot el territori europeu encara que no existeixin transposicions a les legislacions nacionals) amb les de la CNMV, el supervisor espanyol ha aclarit que considera "acceptable" que des del 27 de juny es facin servir les normes de l'ESMA sobre CFD en lloc de les seves, encara que realment la norma europea sigui d'aplicació des de més tard, des de l'1 d'agost.

Si no volen aplicar les normes d'ESMA des del 27 de juny, es podran utilitzar les de la CNMV entre aquesta data i el 31 de juliol, dia anterior a l'entrada en vigor de les normes europees en relació amb els CFD.

LA SIGNATURA SERÀ OBLIGATÒRIA TAMBÉ A PARTIR D'AGOST

No obstant això, l'exigència de la CNMV que els clients signin un manuscrit declarant que saben el que estan comprant quan adquireixin un producte complex es mantindrà més enllà de l'1 d'agost.

Aquesta firma ha d'acompanyar el text d'advertiment que s'inclou a les mesures de l'ESMA, com ha recordat l'organisme presidit per Sebastián Albella en un comunicat enviat aquest divendres.

"La CNMV ha donat suport i comparteix les mesures d'ESMA i considera que el poder d'intervenció de productes és una eina adequada per garantir que els inversors minoristes de la Unió Europea compten amb un nivell de protecció comú i evitar pràctiques d'arbitratge regulador", afegeix el supervisor nacional.

Noticias relacionadas

contador