ep una de la autopistas de abertis en espana
ABERTIS

La patronal de grans constructores i concessionàries Seopan ha insistit en la necessitat de cobrar un peatge per circular per la xarxa d'autovies del país, amb la finalitat de recaptar fons per al seu manteniment, i que deixi així de dependre de les arques públiques, davant 'l'increment en despesa social" derivat de la crisi.

"En l'actual conjuntura del país, amb l'increment de la despesa social derivada de la crisi, és un debat que caldria obrir quan es pugui", va indicar el president de Seopan, Julián Núñez.

Es tracta d'un peatge que ja s'ha articulat a 23 països de la UE i que "permetria que el manteniment de la xarxa de carreteres es financi amb els recursos els usuaris, i no amb càrrec a tots els contribuents", va argumentar durant una trobada telemàtica de 'Nova Economia Fòrum'.

La patronal constructora insisteix així en la necessitat de tarifar la xarxa de carreteres que ja va plantejar al començament del mes de març, en vespres de la crisi.

Seopan va proposar llavors implantar un peatge per circular per tota la xarxa de 14.130 quilòmetres d'autovies del país d'una mitjana de 0,09 euros per quilòmetre recorregut per als cotxes i de 0,19 euros per als camions.

Segons va detallar en aquell moment, aquestes taxes permetrien, a més de recaptar un import en adjudicar la concessió del sistema de peatge, recaptar 4.827 milions d'euros anuals per trànsit i 4.698 milions en impostos.

Així mateix, l'Estat s'estalviaria els 825 milions que actualment destina cada any a mantenir les carreteres amb càrrec a les 'arques públiques', segons els càlculs de Seopan.

No es tracta de la primera vegada que les constructores demanen cobrar per circular per les autovies, una qüestió sobre la qual el Govern ha mostrat la seva disposició a obrir un debat, a la recerca de consens polític i social, en considerar necessari "garantir la sostenibilitat futura" d'aquestes infraestructures.

RECLAMACIONS AUTOPISTES

Durant la seva intervenció en el fòrum, el president de Seopan es va referir també a les autopistes de peatge del país, que sumen uns 2.250 quilòmetres de longitud, per indicar que les empreses que tenen la concessió de la seva explotació no descarten reclamar al Govern per l'enfonsament de trànsit registrat per la crisi sanitària, l'estat d'alarma i la consegüent reconstrucció de la mobilitat.

No obstant això, va indicar que aquestes reclamacions es formularan "en el seu moment, una vegada els trànsits es vagin recuperant i es tingui una estimació de l'impacte real". "No es pot reclamar ara, perquè encara no se sap què reclamar", va afegir.

Núñez va remarcar que, en cas que les concessionàries tinguin dret a un reequilibri econòmic dels seus contractes, "no suposaria ni un només euro de recursos públics", atès que es pot 'pagar' augmentant el període d'explotació de la via.

No obstant això, el president de la patronal va indicar que "ja hi haurà temps" de plantejar al Govern possibles reclamacions i "tractar sobre consideracions jurídiques", va indicar en relació al pronunciament de l'Advocacia de l'Estat indicant que la crisi sanitària no seria un supost per reequilibrar comptes de les concessions d'autopistes.

El debat sobre el peatge de les autovies i les eventuals reclamacions de l'autopistes per la crisi es plantegen en tant l'actual estratègia del Govern passa per no allargar la concessió de les autopistes que vencen el seu contracte de concessió que, d'aquesta forma, suspenen el peatge i reverteixen a l'Estat.

Tres vies de pagament han revertit ja a l'Estat durant els dos últims anys, l'AP-1 Burgos-Armiñón, el tram de l'AP-7 que uneix Tarragona, València i Alacant, i l'AP-4 Sevilla Cadis. L'any vinent, està previst que això mateix ocorri amb l'AP-2 Saragossa-Mediterrani un altre tram de l'AP-7, és que discorre entre Tarragona, Barcelona i el pas fronterer de La Jonquera.

Noticias relacionadas

contador