• "Hi ha una acceleració en el creixement dels preus de l'habitatge que caldrà seguir dae prop", segons ST
ep pisomadrid
EUROPA PRESS - Archivo

La rendibilitat bruta dels habitatges de lloguer s'ha situat al 8,2% el primer trimestre de l'any, segons l'estudi 'Tendències del Sector Immobiliari' realitzat per Societat de Taxació. Per zones, Sevilla, València i Santa Cruz de Tenerife, amb increments de la rendibilitat del 17,7%, del 16,7% i del 16,2%, respectivament, s'han situat al capdavant durant el primer trimestre.

Tot i l'increment de la rendibilitat, el risc d'invertir en aquest producte és "normal" a nivell nacional. En regions com Madrid, València o Sevilla es podria dir, segons l'estudi d’ST, que el risc és gairebé inexistent. Per contra, a Cantàbria, Huelva, Àvila i Terol el risc és més elevat. Així mateix, la companyia també recorda al seu informe que el preu mitjà del conjunt de l'habitatge nou i usat ha experimentat un increment del 4,3% el 2017, després de situar-se als 1.532 euros per metre quadrat.

Segons Societat de Taxació, la variació positiva experimentada durant aquests últims cinc semestres confirma la sendera de recuperació de preus al mercat iniciada el 2015. ST considera que també és significatiu que els percentatges d'augment són lleugerament superiors als registrats durant el primer semestre de l'any passat.

Sobre aquest fet, cal destacar que durant els últims dos anys s'ha produït una acceleració progressiva en el creixement del preu de l'habitatge passant d'un 0,3% anual al segon trimestre del 2016 a un 4,3% el primer trimestre de 2018.

Segons ST, hi ha una acceleració en el creixement dels preus de l'habitatge que caldrà seguir a prop. A més, paral·lelament, creu que la doble velocitat en l'evolució dels preus de l'habitatge al territori nacional, amb grans diferències entre ciutats, segueix sent la nota "predominant" del mercat espanyol.

7,5 ANYS DE SOU PER ADQUIRIR UN IMMOBLE

D'altra banda, els espanyols necessiten uns 7,5 anys de sou íntegre per a l'adquisició d'un habitatge mitjà, segons Societat de Taxació. En concret, l'índex d'esforç immobiliari, que mesura el nombre d'anys de sou íntegre que un ciutadà necessita destinar per comprar un habitatge de tipus mitjà, s'ha situat durant el primer trimestre de l'any dues dècimes per sobre del registrat el 2017, en línia amb el total necessari registrat el 2013.

No obstant això, la mitjana d'anys íntegres necessaris presenta diferències entre comunitats. De fet, a Les Balears són necessaris gairebé 15 anys i a Madrid (8) i Catalunya (8,5) se superen els 8 anys. Per contra, per sota de la mitjana se situen País Basc (7,4 anys), Canàries i Galícia (7,2), Cantàbria i Andalusia (6,9), Navarra (6,3), Castella i Lleó (5,8), Comunitat Valenciana (5,6), Castella-La Manxa (5,4), Astúries i Extremadura (5,3), Aragó (5,2), Múrcia (4,9) i la Rioja (4,8 anys).

També, l'índex de confiança immobiliari de Societat de Taxació s'ha situat als 57,7 punts, sobre un màxim de 100, gairebé un punt per sobre del registrat durant l'últim trimestre del 2017. L'índex va aconseguir el seu valor més baix de la sèrie històrica, 30,6 punts, al desembre de 2012.

Per comunitats autònomes, Madrid (63,6), Canàries (62,5) i Balears (61,9) presenten els majors índexs de confiança. Per contraposició, Castella-La Manxa (53,2) i Cantàbria (52,4) presenten els valors més baixos.

De la seva banda, Catalunya, que va ser l'única comunitat autònoma en què aquest índex va baixar de manera apreciable durant el trimestre anterior motivat per la situació d'incertesa política, ha destacat per la seva "lleu" recuperació al llarg d'aquests tres mesos. Aquest índex s'elabora a partir de l'opinió de més de 700 professionals sobre aspectes econòmic-immobiliaris de les zones on desenvolupen la seva activitat professional.

Noticias relacionadas

contador