• Són molts els espanyols que no poden accedir al mercat de la compra a causa de la pèrdua de poder adquisitiu
alquiler, vivienda

El preu del lloguer ha pujat un 8,9% el 2017, l'increment més acusat que s'hagi registrat en tot l'històric de l'Índex Fotocasa, que data des de gener de 2006. D'aquesta manera, per tercer any consecutiu, el preu de la habitatge de lloguer a Espanya deixa enrere set anys de caigudes continuades i registra una nova pujada anual en el preu del lloguer. Així, l'informe de 2015 va tancar amb un increment en el preu de l'habitatge de lloguer d'un 3,6% i l'informe de 2016 ho va fer amb un increment del 6,7%.

L'evolució del preu mitjà de l'habitatge de lloguer a Espanya ha canviat notablement durant els tres últims anys. Prova d'això és que el preu s'incrementa en totes les comunitats autònomes, a excepció d'Aragó i Navarra, que baixen un -1,7% i un -0,3%, respectivament, segons l'anàlisi de tancament d'any que elabora anualment el portal immobiliari Fotocasa a l'informe "L'habitatge de lloguer a l'any 2017".

"Diverses són les raons que expliquen el continu i fort encariment del preu del lloguer. La primera és que, tot i la consolidació del finançament hipotecari i la recuperació econòmica, són molts els espanyols que no poden accedir al mercat de la compra a causa de la pèrdua de poder adquisitiu i de les majors exigències de les entitats financeres a l'hora de concedir un crèdit. La seva única opció és el lloguer, especialment per als joves", explica Beatriz Toribio, directora d'Estudis de Fotocasa.

"Però també, l'interès dels inversors per la compra d'habitatge per posar-la en lloguer a causa de les altes rendibilitats que ofereix aquest mercat en un context de baixos tipus d'interès, el boom del lloguer turístic i el canvi de mentalitat a favor d'aquesta forma de vida, empenyen els preus a l'alça", afegeix Toribio.

La taxa de variació interanual (de cada mes sobre el mateix mes de l'any anterior) porta incrementant des de març de 2015, mes en què va començar a registrar el primer increment en el preu del lloguer des de febrer de 2008. De fet, des que el març de 2015 es va detectar el primer increment del preu del lloguer a nivell interanual (1,1%), el preu no ha deixat de créixer fins a arribar al 8,9% amb què es tanca l'any 2016. Així, el preu de l'habitatge de lloguer fa 34 mesos consecutius que s’està incrementant a nivell interanual.

El preu de l'habitatge de lloguer a Espanya va aconseguir el seu màxim històric al maig de 2007 amb un valor de 10,12€/m2 al mes. Des de llavors ha acumulat un descens del -19,5%. Les comunitats que experimenten una major caiguda des de màxims són Aragó, amb un descens acumulat d'un -39%, Cantàbria (-31,3%), Castella-La Manxa (-30,8%), La Rioja (-26,5%), Astúries (-26,1%) i Múrcia (-25,8%).

Noticias relacionadas

contador