• Catalunya, que és la comunitat autònoma amb major creixement el 2017, "frena a la recta final de l'any"
ep calle larios nuevo hotel numero 10 vincci edificio turismo establecimiento
EUROPA PRESS

El preu mitjà de l'habitatge acabat, tant nou com usat, va experimentar un increment del 4,2% a Espanya durant el quart trimestre de l'any, fins assolir 1.264 euros per metre quadrat, segons dades provisionals de l'estadística Tinsa IMIE Mercados Locales, que posen de manifest la ralentització del mercat a Catalunya, on el preu va créixer un 8,9% en aquest període davant el 12,5% del trimestre anterior.

L'informe, que recull dades procedents de les taxacions dutes a terme per l'empresa de valoració immobiliària, apunta que Catalunya, que és la comunitat amb més creixement en el que va del 2017, "frena en la recta final de l'any". Així, Catalunya va tancar els tres darrers tres mesos de l'exercici actual amb un increment del preu de l'habitatge acabat, tant nou com usat, del 8,9%, mentre que en la Comunitat de Madrid el preu va créixer un 15,1% en aquest període, en comparació del 13,2% del trimestre precedent.

Les dades de Tinsa posen de manifest que en l'últim quart de l'any actual el preu mitjà a Espanya, amb 1.264 euros per metre quadrat, se situa en nivells del tercer trimestre del 2013, la qual cosa es tradueix en una caiguda acumulada des de màxims del 2007 del 38,3%.

Així, el director del Servei d'Estudis de Tinsa, Jorge Ripoll, ha indicat que la pujada interanual del 4,2% al territori nacional "confirma la tendència de creixement moderat" dels preus. "El preu va tocar terra en el tercer trimestre del 2015 i, després d'aproximadament any i mig d'estabilització, aquest any 2017 "ha marcat l'inici de la recuperació", ha afegit.

NAVARRA I MADRID, LES QUE MÉS CREIXEN

Navarra i Madrid, amb pujades del 15,3% i del 15,1%, respectivament, van ser les comunitats autònomes que van registrar augments més pronunciats del preu mitjà de l'habitatge acabat en el quart trimestre de l'exercici actual, per davant de Catalunya, amb un 8,9% de pujada, i de les Balears, amb un augment del 7,5%.

Per la seva banda, la Comunitat de Madrid es va mantenir com la regió amb el valor mitjà de l'habitatge més elevat, amb 2.082 euros per metre quadrat, per davant de les Balears, amb 2.023 euros; del País Basc, amb 1.992 euros, i de Catalunya, amb 1.770 euros. No obstant això, els descensos més significatius en els preus en l'últim quart del 2017 es van registrar a Castella-la Manxa, amb una baixada del 54,7%, a La Rioja (-53,5%), i a l'Aragó, amb una reculada del 50,1%.

Pel que fa a les capitals de província, Barcelona va experimentar una baixada del preu de l'1,7% entre el tercer i el quart trimestre de l'exercici actual, fins al 14,8%, mentre que a la ciutat de Madrid el preu va pujar en aquest període un 17,1% davant els darrers tres mesos de l'any previ.

"La situació política ha impactat negativament en els preus de l'habitatge a Barcelona en l'últim trimestre. S'està produint un embalsament de la demanda, principalment en inversors, que ja ha començat a traslladar-se a altres perfils de comprador", ha subratllat Ripoll.

Noticias relacionadas

contador