• Els dos valors, molt exposats al Regne Unit, cauen amb força
  • IAG ja es deixa un 13% en l'acumulat del mes
  • Sabadell esborra en les dues últimes sessions els guanys inicials
l-ocde-previent-qu-un-brexit-serait-un-choc-economique-majeur

La lliura ha reprès a l'octubre les seves caigudes al mateix temps que augmenta el temor a un 'Brexit dur' amb les declaracions de la primera ministra britànica, Theresa May. IAG i Banc Sabadell són els dos valors més castigats pels moviments de la divisa.

  • 1,74€
  • 2,75%
  • 1,1717€
  • 0,34%

IAG

  • 2,07€
  • 0,78%
  • 11.100,80
  • -0,48%

La moneda del Regne Unit cotitza avui amb lleugers descensos respecte a l'euro, que fan augmentar les pèrdues de l'acumulat mensual fins a fregar el 4%. Un moviment a la baixa que va tenir un flash crash inclòs el divendres que va fer caure el valor de la lliura durant uns minuts fins a un 6% durant la jornada asiàtica.

S'acosten negociacions dures i tempesta per al mercat. O això és el que sembla avançar

Els descensos de la lliura corresponen als renovats temors sobre el Brexit, que semblaven haver entrat en una letargia després de la garrotada inicial de finals de juny i principis de juliol. May ja ha posat terminis per al procés, que s'iniciaria al març, i ha assegurat que defensarà la desvinculació total amb la Unió Europea.

És a dir, s'acosten negociacions dures i tempesta per al mercat. O això és el que sembla avançar. Mentrestant, a la borsa espanyola els valors més exposats al Regne Unit pateixen en la seva cotització aquestes expectatives.

IAG, el grup d'empreses sorgit de la fusió de les aerolínies British Airways i Iberia, i que compta també amb Vueling i Aer Lingus, es deixa ja un 13% a l'octubre en caure avui més d'un 1%. Des del 23 de juny, data del referèndum al Regne Unit, cau més d'un 40%. El títol pateix així pel Brexit. No en va, l'any passat British va generar més del 50% dels ingressos anuals. Així mateix, a IAG se li ha ajuntat el repunt del petroli i l'empitjorament de les previsions d'EasyJet dijous, fet que va castigar les accions de les companyies aèries europees.

Tècnicament, "la caiguda de les últimes sessions a la companyia ha acostat la seva cotització als voltants d'aquest nivell de demanda, preus dels quals estarem molt pendents. La confirmació de l'abandonament del suport dels 3,98 euros (cotitza en els 4 euros aquest dilluns) complicaria encara més les seves perspectives per als propers mesos, i és que no descartem que pugui precipitar-se fins al nivell dels 3 euros", explica César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía, en repassar els tres valors amb pitjor aspecte de l'IBEX-35.

EXPOSICIÓ DE SABADELL AL BREXIT

L'altre títol que pateix amb la lliura és Sabadell, que cau al voltant d'un 2% aquest dilluns i acumula en dues sessions un retrocés del 4%, amb la qual cosa esborra els guanys inicials a l'octubre, mes en què ja cau més del punt percentual. Des del Brexit el valor es deixa un 25%. El banc va comprar l'entitat britànica TSB per 2.300 milions d'euros el 2015, i d'aquí la seva exposició.

Per a Nuez, és un altre dels valors que és millor "veure, però no tocar", juntament amb l'esmentada IAG i Popular. "El valor de l'IBEX-35 ofereix una fortíssima tendència baixista que, lluny de millorar, podria complicar-se les pròximes setmanes. Els descensos de les últimes setmanes li permeten cotitzar al voltant dels mínims anuals que va registrar en les sessions posteriors al Brexit", argüeix l'expert.

contador