ep consejero delegadorepsol josu jon imaz
REPSOL

La crisi a Veneçuela posa una taca en els resultats de 2018 de Repsol. La petroliera ha registrat en les xifres de l'últim exercici, les millors en vuit anys, una mossegada de 843 milions d'euros pel sanejament "extraordinari" que ha hagut de realitzar en la seva operació veneçolana.

Després de realitzar una "avaluació de la recuperabilitat de les seves inversions, així com del risc de crèdit sobre els comptes a cobrar a Petróleos de Venezuela (PDVSA)", ha reconegut provisions per riscos o deterioraments reversibles de 1.159 milions d'euros. D'aquest import, 316 milions s'han registrat en reserves com a conseqüència de la provisió per risc de crèdit.

Els 843 milions restants s'han apuntat en el compte de pèrdues i guanys a causa tant de "l'evolució de la situació del sector petrolier a Veneçuela, l'augment de la taxa de descompte i les modificacions en els plans d'explotació dels actius productius de les entitats participades (-205,000,000)", com a "retard en el cobrament de les vendes i l'augment del risc de crèdit" pel que fa al valor dels instruments de finançament i comptes a cobrar a PDVSA (-630,000,000), indica Repsol a l'informe anual enviat a la CNMV.

El 2017, la companyia va registrar deterioraments per 716 milions a causa de la situació a Veneçuela. La petroliera que presideix Antonio Brufau ha continuat retallant la seva exposició patrimonial al país llatinoamericà i al final l’ha rebaixat un 70% durant l'exercici, fins als 456 milions.

PRESÈNCIA A VENEÇUELA

La companyia està present al país des del 1993 i actualment opera a través de la seva participació en diverses empreses mixtes de cru, com Petroquiriquire (40%) i Petrocarabobo (11%), i en llicenciatàries de gas: Quiriquire (60%), Cardón IV (50%).

La producció petroliera a Veneçuela ha caigut durant els últims anys, com ha recordat el conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, durant la conferència amb analistes. El 2018, la producció mitjana a Veneçuela va arribar als 62.000 de barrils equivalents de petroli dia i les seves reserves provades el 31 de desembre passat ascendeixen a 514 milions de barrils equivalents de petroli.

Noticias relacionadas

contador