ep entrada pricipal del la comision nacional del mercado de valores cnmv en madrid
Marta Fernández - Europa Press - Archivo

El cop del coronavirus farà que moltes firmes cotitzades es replantegin la seva política de dividend. I, en aquest escenari, hi ha companyies que ja tenen data al calendari per a les seves juntes d'accionistes. En aquests casos, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) advoca per reformular els comptes anuals i posposar les juntes. Una decisió que dependrà dels consells d'administració.

En un comunicat conjunt amb el Col·legi de Registradors d'Espanya, la CNMV dóna tres opcions a les empreses sobre com informar els seus accionistes sobre l'impacte del Covid-19 en la seva retribució. La primera d'elles assenyala la idoneïtat de reformular comptes.

"Si l'òrgan d'administració ho considera necessari, haurà de reformular els comptes anuals (CCAA) i modificar la proposta d'aplicació del resultat (PAR) inclosa en la memòria, perquè les CCAA recullin l'última PAR que se sotmetrà a la junta". Indica el supervisor del mercat. Recorda que el Codi de Comerç exigeix la reformulació quan els riscos d'una empresa s'hagin materialitzat abans de la junta.

En aquesta primera opció, l'organisme presidit per Sebastián Albella apunta que "si la junta estigués convocada, la reformulació obligaria a desconvocar-la" per "raons de força major". I recorda que després de la declaració de l'Estat d'Alarma, el Govern va aprovar un Reial decret en el qual ja incloïa la possibilitat de posposar les juntes anuals fins al 31 d'octubre.

MÉS FLEXIBILITAT

La CNMV dóna dues opcions més, més flexibles, depenent de si s'ha marcat o no la data de la junta. En aquest últim escenari, si no està convocada, no és necessari reformular. En aquest cas, les empreses poden substituir la proposta de dividend que figura als comptes, per una altra alternativa "ajustada a la situació de crisi sanitària derivada del Covid-19 que aprovi l'òrgan d'administració" i que serà la que se sotmeti a la junta.

Una nova proposta que ha d'estar justificada per la nova situació econòmica i sanitària. A més, haurà d'anar acompanyada d'un escrit formulat per l'auditor de comptes i haurà de fer-se pública via CNMV.

La tercera opció proposada per la CNMV és per a cotitzades que sí que han convocat junta, però que no tenen clar què fer amb el dividend. En aquest cas, es pot optar per "proposar el diferiment de la decisió" sobre la política de retribució "continguda a la convocatòria de la junta" a una altra posterior.

A més, indica que, si s'opta per aquesta opció, també caldrà justificar-ne les raons i comptar amb un escrit de l'auditor. Finalment, la CNMV i el Col·legi de Registradors, recorden que, des de la perspectiva comptable, el resultat comptable net es durà a cobrir pèrdues o a romanent. I que, a l'efecte del dipòsit de comptes, la certificació de l'òrgan d'administració haurà de fer constar la no aprovació de la proposta d'aplicació de resultats.

Noticias relacionadas

contador