ep el presidente de iberdrola ignacio sanchez galan en nueva york
IBERDROLA - Archivo

Iberdrola anuncia un nou salt als Estats Units quan queden menys de dues setmanes per a les eleccions presidencials en aquest país. Aquest dimecres ha anunciat l'adquisició de PNM Resources, a través de la seva participada Avangrid, en una operació valorada en 3.663 milions.

  • 11,34€
  • 0,40%

La companyia presidida per Ignacio Sánchez Galán s'enlaira així als Estats Units en un moment en què la política energètica d'aquest país pot donar un gir radical cap a les renovables. Ho farà si qui surt vencedor de les urnes és el demòcrata Joe Biden, que ha promès un replantejament estratègic que torni a situar als Estats Units dins de l'acord de París.

Biden parla en la seva proposta electoral de 'Green New Deal' i vol "assegurar que els Estats Units aconsegueixi una economia d'energia neta al 100% i aconsegueixi emissions netes zero com a tard el 2050", segons figura al seu programa electoral. En concret, preveu realitzar "una inversió històrica en energia neta i recerca i innovació climàtica".

I, coincidència o no en el calendari, el 5 de novembre, just quan passin les eleccions, Iberdrola presentarà el seu nou pla estratègic, on el creixement via inversió està fora de qüestió, més encara quan Galán prometia aquest dimecres que enguany complirà amb la seva promesa d'invertir 10.000 milions d'euros i que entre els seus plans hi figura aprofitar el 'know-how' que ha aconseguit els últims anys en renovables per accelerar el creixement del grup.

NEGOCI ALS EUA

L'agència S&P avança en la seva última anàlisi que, en aquest nou pla estratègic, s'inclourà, previsiblement, un augment de Capex, enfocat a renovables i xarxes, impulsat "per la creixent transició energètica a nivell global".

L'adquisició de PNM Resources no es tancarà fins a 2021, quan compti amb totes les autoritzacions de Competència. I quan conclogui, el resultat brut d'explotació (Ebitda) del negoci estatunidenc d'Iberdrola es pot enlairar entre un 5% i un 25%, segons les estimacions proforma de S&P.

Cal tenir en compte, que Avangrid (de la qual Iberdrola en controla més d'un 80%) va generar el 2019 un Ebitda proforma de 1.867 milions de dòlars, als quals s'hi sumarien els 586 milions de PNM. D'aquesta manera, elevarà l'aportació dels Estats Units al grup que, en l'últim exercici, representava gairebé el 20% del seu Ebitda.

Noticias relacionadas

contador