• La protesta d'Iberdrola es produeix després que la disputa entre Neonergia i Enel per Eletropaulo s'hagi tensat al màxim
enel ceo

Enel ha qualificat de "bastant sorprenent" la "falta de substància" en les acusacions d'Iberdrola contra el grup italià a l'escrit dirigit a la Comissió Europea per la 'guerra' d’opes oberta entre les dues al Brasil i ha considerat que l'"únic objectiu aparent" de l'energètica espanyola és "evitar una competència justa per Eletropaulo".

  • -
  • -

En un comunicat remès a Europa Press, Enel Americas afirma que "pren nota d'una carta suposadament enviada per Iberdrola a la DG Competència i a la DG Clima i Energia de la Comissió Europea, segons l'informat avui per la premsa".

Així mateix, subratlla que el contingut del document del grup espanyol "barreja algunes consideracions de política energètica al mercat espanyol (relacionades amb una central nuclear que s'està tancant, d'acord amb les directrius del govern)", en referència a Garoña.

A més, assenyala que recull "algunes visions peculiars del desenvolupament dels mercats minoristes italians i, finalment, la postura competitiva que Enel està prenent davant Iberdrola a la pròxima subhasta de les accions d’Electropaulo".

D'aquesta manera, la italiana considera que "la falta de substància de totes les acusacions és força sorprenent per a un document d'aquest tipus, i dona com a resultat una sèrie de declaracions confuses amb un únic objectiu aparent: evitar una competència justa per Eletropaulo, immediatament després que el directori d'aquesta empresa hagi desistit de continuar amb un augment de capital que hauria assegurat un avantatge competitiu única per Neoenergía, una companyia que Iberdrola controla completament".

A l’Americas competeix en aquesta licitació a través de la seva filial Enel Sud-est, i "espera amb ànsies la propera licitació en anticipació d'un procés obert i transparent", afegeix.

ACUSACIÓ D'IBERDROLA

El grup italià, principal accionista de l'espanyola Endesa, respon així a l'acusació formal remesa per Iberdrola a la Comissió Europea de competència deslleial per part d'Enel.

En un carta de set pàgines remesa per l'energètica a la Comissió Europea a la qual ha tingut accés Europa Press, Iberdrola denuncia que "una de les seves principals competidores, l'estatal italiana Enel, no està actuant d'acord amb els criteris de mercat i està adoptant decisions amb absència de qualsevol tipus de lògica econòmica".

Al seu escrit, la companyia presidida per Ignacio Sánchez Galán subratlla que les dues empreses competeixen directament en diversos mercats europeus i internacionals, encara que considera que aquesta competència no es produeix en igualtat de condicions, ja que Enel compta amb l'avantatge de la seva condició de l'Estat i de la seva posició de gairebé monopoli al mercat domèstic italià.

"Amb l'obvi suport de l'Estat, Enel clarament es beneficia d'una privilegiada situació reguladora a Itàlia, cosa que fa més barat i fàcil l'accés al mercat de capitals", afegeix.

Iberdrola assenyala com "una de les més òbvies demostracions de la manca de racionalitat de mercat" en la conducta d'Enel i la seva participada Endesa són les seves decisions en el negoci de generació nuclear a Espanya, on a la central de Garoña va mantenir una posició favorable a continuar amb l'activitat "malgrat els irrefutables estudis d'economistes i experts que arribaven a la conclusió que era econòmica inviable".

La protesta d'Iberdrola es produeix després que la disputa entre Neonergia i Enel per Eletropaulo s'hagi tensat al màxim

ESTIRA I ARRONSA

La protesta d'Iberdrola es produeix després que la disputa entre Neonergia i Enel per Eletropaulo s'hagi tensat al màxim, amb una 'guerra' d'ofertes entre les dues companyia que ha portat el preu durant la licitació per la distribuïdora de Sao Paulo als 32,1 reals (uns 7,56 euros) per acció a favor de la filial d'Iberdrola.

La 'batalla' va viure aquesta matinada un nou estira i arronsa d'ofertes que va deixar clar que cap de les dues està disposada a donar el seu braç a tòrcer en aquest pols per comprar la major distribuïdora elèctrica del Brasil.

Primer va ser Enel, com que estava esperant des de divendres passat després que Neoenergía va decidir elevar la seva aposta per Eletropaulo fins als 29,4 reals (uns 7 euros), que va moure fitxa.

La italiana va presentar una oferta de 32 reals (uns 7,54 euros) per títol per Eletropaulo, superant en gairebé un 9% la que fins llavors era l'última oferta de la filial d'Iberdrola, que hores després la va tornar a superar amb la seva oferta de 32,1 reals.

No obstant això, Enel va aconseguir la victòria de veure com Eletropaulo decidia cancel·lar l'ampliació de capital acordada amb Neoenergía, que era una de les seves peticions per mantenir la licitació per la distribuïdora brasilera.

Noticias relacionadas

contador