• Ha tancat la sessió amb una pujada del 0,54%, fins als 6,30 euros per acció

Iberdrola va registrar un benefici net de 838 milions d'euros al primer trimestre d'aquest any, xifra que suposa un augment de l’1,2% respecte al mateix període de l'any passat, segons ha informat la companyia a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) després del tancament del mercat borsari espanyol.

  • 11,50€
  • -1,37%

Aquest increment del benefici es deu a la millora del benefici net ordinari, que ha crescut un 28,5%, fins als 769.900.000 d'euros. Una xifra que "a més, ha compensat els 255 milions de plusvàlues" registrats durant el mateix període de l'any anterior per l’operació entre Gamesa i Siemens Wind, segons afirma Iberdrola.

Després d'acabar la jornada d'aquest dimarts amb una pujada del 0,54%, fins als 6,30 euros per acció, l'energètica ha comunicat els seus resultats trimestrals, que s'esperava que fossin sòlids. I ho ha fet en un context de 'guerra' contra el seu rival italiana, Enel, per l'empresa brasilera Eletropaulo.

"BON COMPORTAMENT"

D'aquesta manera, la 'blue chip' (o 'pes pesat') del principal índex de la borsa espanyola va obtenir també un resultat brut d'explotació (EBITDA) de 2.323,5 milions d'euros, un 24% superior als tres primers mesos de 2017 (lleugerament per sobre de la pujada esperada del 23%). Per la seva banda, el benefici abans d'interessos i impostos (EBIT) es va incrementar entre gener i març de 2018 un 33,4%, fins als 1.387,2 milions d'euros.

El "bon comportament" de tots els negocis d'Iberdrola ha compensat l'impacte negatiu del tipus de canvi

Així, l'elèctrica presidida per Ignacio Sánchez-Galán defensa que el "bon comportament" de tots els negocis ha compensat l'impacte negatiu del tipus de canvi i ha permès el "creixement de totes les àrees". En concret, l'àrea de generació i clients ha augmentat un 51,6%, el de xarxes, un 17,5%; i el d'energia renovables, gairebé un 14%.

AUGMENT DELS INVERSIONS

Iberdrola també ha informat d'un augment de les seves inversions. Han arribat als 1.185,3 milions d'euros, un 14,1% més que en els tres primers mesos de 2017. Un 40% d'aquesta xifra s'ha destinat a xarxes, un 37% a energies renovables i un 23% a generació i clients, tal com marca les Perspectives Estratègiques 2018-2022 de la companyia.

I és que l'energètica espera portar a terme inversions per 32.000 milions d'euros en els pròxims quatre anys, dels quals més d'un 90% es destinarà a activitats regulades o amb contractes a llarg termini.

Aquest any, Iberdrola ha posat en marxa 1.905 megawatts (MW) de renovables i generació contractada. Actualment té en desenvolupament 7.790 MW, que es pretén tenir operatius per al 2020, a més d'altres 1.301 MW per al 2022.

EFICIÈNCIA OPERATIVA I FLUX DE CAIXA

D'altra banda, l'eficiència operativa de la companyia de Sánchez-Galán s'ha situat al tancament de març en un 25% com a conseqüència de la millora en la relació entre despesa operativa neta i marge brut. Això sí, la companyia assenyala que els efectes del pla d'eficiència implementat el 2017 es notaran sobretot a partir del segon trimestre d'aquest any, és a dir, entre abril i juny.

Així mateix, el flux de caixa va pujar al primer trimestre fins als 1.877 milions d'euros, xifra que implica un increment de gairebé el 13% respecte al mateix període de l'any passat.

'GUERRA' PER ELETROPAULO

L'elèctrica espanyola es troba actualment en 'guerra' amb la italiana Enel per la companyia brasilera Eletropaulo. La filial brasilera d'Iberdrola, Neoenergía, va augmentar aquest dilluns la seva oferta fins als 29,4 reals per acció (al voltant de set euros), segons ha comunicat a la CNMV. Aquesta oferta és un 5% superior a la d'Enel. No obstant això, Enel no ha renunciat a tornar a millorar la seva oferta.

Durant el primer trimestre de l'any, la filial brasilera d'Iberdrola (en posseeix el 52,45%) va obtenir un benefici net de 288 milions de reals brasilers, a prop del doble (+98%) del qual va guanyar durant els tres primers mesos de 2017. Per la seva banda, la filial nord-americana Avangrid, va augmentar els seus guanys un 7%, fins als 243 milions de dòlars.

REFERMA PREVISIONS

Amb tot, Iberdrola ha reafirmat les seves previsions per a aquest any (comunicades durant la passada Junta d'Accionistes) i anticipa un EBITDA de més de 9.000 milions d'euros en l'acumulat de l'any, així com un benefici net proper als 3.000 milions.

"Aquests resultats estaran recolzats per un fort creixement de tots els negocis: els nous marcs tarifaris als Estats Units i Brasil i els plans d'eficiència impulsaran el negoci de xarxes, la nova capacitat operativa, la major producció i l'increment de les reserves hidroelèctriques i condicions de vent milloraran l'acompliment de l'àrea de renovables, mentre que les activitats de generació i clients es beneficiaran dels efectes positius de l'augment de la demanda, la nova capacitat i una major producció", segons argumenta la companyia.

Noticias relacionadas

contador