ep el presidente de enagas antonio llarden
ENAGÁS - Archivo

Enagás preveu que una caiguda de la demanda de gas natural en el conjunt de 2020 a Espanya, llastrada per l'efecte negatiu de la crisi del coronavirus, encara que estima que "no serà gaire significativa".

  • 14,49€
  • 1,33%

En una conferència amb analistes per presentar els resultats del primer trimestre, el president de la companyia, Antonio Llardén, va recordar que les previsions del grup ja apuntaven a una demanda "plana" per a aquest 2020, després que l'any passat es registrés un increment del 14%.

No obstant això, va reconèixer que l'impacte pel coronavirus "s'està notant" durant els mesos de març i abril, especialment en la demanda industrial per la caiguda del consum de la indústria, comerços i pimes.

CAIGUDA DE LA DEMANDA ACCELERADA AL 5,8% PEL COVID-19

Així, el decreixement durant el primer trimestre de la demanda ha estat d'un 2,4% respecte al mateix període de l'any anterior, encara que aquesta caiguda s'ha accelerat les últimes setmanes per la crisi per la pandèmia incrementant, amb xifres a 20 d'abril, el descens a un 5,8%, va indicar Llardén.

De tota manera, el directiu es va mostrar confiat que "bona part" d'aquesta demanda industrial pugui recuperar-se durant els pròxims mesos a mesura que es vagin "suavitzant" les mesures de confinament, un punt d'inflexió que ja es va notar la setmana passada amb l'increment registrat comparat amb la setmana anterior després d'aixecar-se l'aturada a les indústries 'no essencials'.

A més, Llardén va recordar que la demanda no és un factor que afecti especialment les xifres del grup, estimant un impacte d'uns dos milions d'euros per cada punt de caiguda. "L'impacte sobre el conjunt d'ingressos de la companyia seria poc apreciable", va dir.

Així mateix, va destacar que l'actual entorn ha portat també al registre d'uns preus 'spot' a Espanya que "són els més barats de tota la història", la qual cosa està permetent emmagatzemar gas "a molt bon preu, una situació que no s'havia donat mai".

D'altra banda, va descartar que l'impacte pel coronavirus pugui posar en risc l'equilibri del sistema gasista que, "ara com ara, està perfectament controlat".

Noticias relacionadas

contador