• La vaga coincidiria amb l'operació retorn de setembre si finalment es produeix
ep pasajerosbarajas
EUROPA PRESS

Els sindicats CCOO, UGT i USO d'Aena han registrat aquest dimecres la convocatòria de 25 dies de vaga anunciada a partir del 15 de setembre en tots els centres de treball del grup -integrat per ENAIRE i Aena- davant la Comissió d'Interpretació, Conciliació i Arbitratge (CIVCA), seguint amb els tràmits previstos en el I Conveni Col·lectiu, per a la convocatòria formal.

  • 171,60€
  • -2,28%

Segons el preavís de vaga, les 25 jornades d'aturades de 24 hores convocades pels sindicats presents a la Coordinadora Sindical Estatal (CSE) s'estendran des del 15 de setembre fins a 30 de desembre: 15, 17, 22, 24 i 29 de setembre; 1, 6, 11, 15, 27, 30 i 31 d'octubre; 3 i 5 de novembre; 1, 4, 5, 7, 8, 10, 26, 27, 28, 29 i 30 de desembre.

És a dir, si finalment es convoquen les aturades, les dates coincidirien amb l'operació retorn de setembre i amb els dies previs als ponts d'octubre i novembre, desembre i dates nadalenques. "Les organitzacions presents en la Coordinadora Sindical Estatal estem donant mostres de procurar la resolució dels conflictes per qualsevol via pacífica abans de convocar la vaga", assenyalen en l'escrit de convocatòria d'aturades registrat avui, que recull Europa Press.

El vigent conveni col·lectiu del Grup d'Empreses d'Aena disposa que la CIVCA ha d'intervenir amb caràcter preceptiu en tots els processos de convocatòria de vaga, com a òrgan de conciliació, segons es recull en l'art. 9 del seu articulat, sent susceptibles de sotmetre davant d'una convocatòria de vaga als procediments voluntaris de solució de conflictes.

FOMENT ELS S'EMPLAÇA UNA REUNIÓ A FINALS DE MES

Els representants dels treballadors al Grup Aena des de maig estan amenaçant amb aturades si les seves reiterades reivindicacions en matèria salarial i la seva demanda d'un pla d'ocupació no rebien resposta abans de mitjans d'agost. Foment els ha emplaçat ja a una reunió el pròxim 31 d'agost, reunió que es podria endarrerir per motius d'agenda, segons han confirmat a Europa Press fonts sindicals.

Com motius de la protesta, els sindicats reclamen millores salarials després de la pèrdua de fins a un 8% de poder adquisitiu per part dels treballadors el 2010 enfront dels "extraordinaris resultats econòmics" del Grup i un pla d'ocupació, a més de la taxa de reposició que xifren al voltant de 450 places a Aena i 250 en Aeroports Espanyols i Navegació Aèria, entre d'altres aspectes.

AUGMENT DEL 18% DE PRODUCTIVITAT

Els sindicats asseguren que la pèrdua d'ocupació al Grup Aena impedeix que els treballadors puguin realitzar les seves funcions en condicions òptimes, després de l'augment d'un 18% aproximadament de productivitat al Grup. Els tres sindicats convocants assenyalen que el DORA i el Pla de Vol 2020, que doten d'estabilitat legal durant els propers anys al Grup, "no són marcs suficients" si no es garanteix l'entorn laboral dels treballadors.

Els eixos fonamentals de les seves reivindicacions són la pujada salarial, un pla d'ocupació, mesures socials i de conciliació i la publicació al BOE de la pròrroga de la vigència de l'I Conveni Col·lectiu del Grup Aena, que ja recollia l'acord que va propiciar la desconvocatòria d'una vaga al febrer de 2015, per garantir les condicions laborals dels treballadors.

Noticias relacionadas

contador