bancos logos portada

Els bancs cauen en borsa davant d'una possible extensió de 'veto' als dividends. Segons informa Bloomberg, els reguladors europeus s'inclinen per estendre la prohibició de facto dels dividends bancaris fins al proper any, tot i que permetin als bancs millor capitalitzats realitzar pagaments si poden mostrar suficient solidesa financera.

  • 4,59€
  • -3,29%
  • 10,10€
  • -7,39%

Sabadell, Santander i Bankinter cauen més del 3% a l'IBEX després de la notícia, mentre BBVA cedeix més del 2% i CaixaBank i Bankia baixen més de l'1%. Durant els últims dies, s'havia especulat amb la possibilitat que la banca pogués començar a pagar dividends a curt termini, de manera que aquesta notícia ha suposat un 'gerro d'aigua freda' per a aquests valors.

El consell de supervisió del Banc Central Europeu, compost per funcionaris designats pel BCE i els principals reguladors bancaris nacionals, decidirà si s'aixeca la prohibició i com es farà durant una reunió la setmana que ve.

Bloomberg ha afegit que s'està treballant en una possible "solució de compromís" entre els bancs centrals de cada país i els reguladors comunitaris, que passaria per permetre el pagament de dividends als bancs que "tinguin prou capital per absorbir les pèrdues futures derivades de la pandèmia".

I en aquest escenari, tal com han anticipat els analistes i ha publicat Bolsamanía, els bancs millor capitalitzats no són els espanyols, sinó els del nord d'Europa (DNB, Nordea i Swedbank), cosa que explica també les caigudes en altres valors com BNP Paribas, Société Générale i en el conjunt de la banca europea, ja que l'índex Euro Stoxx Banks baixa un 2%.

Els bancs espanyols volen tornar a pagar dividends perquè saben que és un reclam fonamental per als accionistes. La junta de Banc Santander va donar llum verda a finals del mes passat a les propostes de distribuir aquest any un dividend en accions (equivalent a 0,10 euros per acció), complementari a 2019, i de pagar un dividend de 0,10 euros en efectiu el 2021, subjecte, això sí, a l'aprovació de les autoritats reguladores.

El banc reconeixia que la caiguda en borsa de l'entitat es deu en bona mesura a l'impacte de la COVID-19, però també a la recomanació per part del BCE de cancel·lar el pagament del dividend. Així les coses, les seves accions tornen a patir, al costat de les de la resta de bancs hispans, per aquestes últimes informacions sobre el tema.

Noticias relacionadas

contador