la-bce-etudie-un-projet-de-bad-bank-face-au-coronavirus

Tal com esperava el consens de mercat, el Banc Central Europeu (BCE) ha elevat les compres emmarcades en el seu Programa d'Emergència Pandèmica (PEPP per les sigles en anglès) fins a 1,85 bilions d'euros, afegint 500.000 milions als 1,35 bilions als quals va ampliar aquests estímuls el juny. Quant als tipus d'interès, el regulador bancari ha mantingut sense canvis la taxa principal, que segueix al 0%, la de la facilitat marginal de crèdit, al 0,25% i la de dipòsits, al -0,5%.

Entre les variacions introduïdes durant l'última reunió de l'any, l'institut emissor ha ampliat l'horitzó de les compres netes en el marc del PEPP almenys fins a final de març de 2022. En tot cas, "el Consell de Govern efectuarà compres netes fins que consideri que la fase de crisi del coronavirus ha acabat", ha assenyalat l'entitat en un comunicat.

L'entitat ha decidit així mateix seguir reinvertint el principal dels valors adquirits en el marc del PEPP que vencen almenys fins al final de 2023. "En tot cas, la futura extinció de la cartera PEPP es gestionarà de manera que s'evitin interferències amb l'orientació adequada de la política monetària", puntualitza el banc central.

No ha sofert canvis el seu programa de compra d'actius estàndard (APP), que continuarà a un ritme mensual de 20 mm d'euros. "El Consell de Govern segueix esperant que les compres mensuals netes en el marc de l'APP prossegueixin durant el temps que sigui necessari per reforçar l'impacte acomodatici dels seus tipus oficials i que finalitzin poc abans que comenci a pujar els tipus d'interès oficials del BCE", ha aclarit el supervisor bancari. A més, té també la intenció de seguir reinvertint íntegrament el principal dels valors adquirits en el marc de l'APP que vencen durant un període prolongat després de la data en què comenci a pujar els tipus d'interès oficials del BCE i, en tot cas, durant el temps que sigui necessari per mantenir unes condicions de liquiditat favorables i un ampli grau d'acomodació monetària.

MÉS LIQUIDITAT PER A LA BANCA

Aquestes modificacions s'han efectuat al temps que s'ha ampliat el nombre de rondes del programa TLTRO-III. En concret, ha decidit ampliar en dotze mesos, fins al juny de 2022, el període durant el qual s'aplicaran condicions considerablement més favorables. Tres operacions addicionals s'efectuaran també entre juny i desembre de 2021. A més, ha decidit augmentar l'import total que les entitats de contrapartida podran obtenir mitjançant operacions TLTRO III, des del 50% fins al 55% dels seus préstecs computables. Per tal d'oferir un incentiu a les entitats per mantenir el nivell actual de crèdit bancari, les condicions de finançament reajustadas de les TLTRO III s'aplicaran únicament a les entitats que assoleixin un nou objectiu de concessió de préstecs.

En quart lloc, s'ampliarà fins al juny de 2022 la durada de les mesures de flexibilització dels criteris d'admissió d'actius de garantia que va adoptar el 7 i el 22 d'abril de 2020. L'ampliació d'aquestes mesures seguirà assegurant que les entitats puguin seguir participant plenament en les operacions de liquiditat de l'Eurosistema, especialment en les TLTRO III recalibrades. El Consell de Govern reavaluarà les mesures de flexibilització dels criteris d'admissió d'actius de garantia abans de juny de 2022, assegurant que la participació de les entitats de contrapartida de l'Eurosistema a les operacions TLTRO III no es vegi afectada negativament.

"Les mesures de política monetària adoptades avui contribuiran a mantenir unes condicions de finançament favorables durant la pandèmia, cosa que donarà suport al flux de crèdit a tots els sectors de l'economia, donarà suport a l'activitat econòmica i salvaguardarà l'estabilitat de preus a mitjà termini", ha assenyalat el banc central. "Al mateix temps, la incertesa segueix sent elevada, també pel que fa a l'evolució de la pandèmia i les dates de distribució de les vacunes, ha indicat.

"També seguirem fent un seguiment de l'evolució del tipus de canvi en relació amb els seus possibles efectes per a les perspectives d'inflació a mitjà i a llarg termini. Per tant, el Consell de Govern segueix estant preparat per ajustar tots els seus instruments segons que correspongui, per tal d'assegurar que la inflació avança cap al seu objectiu de forma sostinguda, en línia amb el seu compromís de simetria".

Noticias relacionadas

contador