ep amancio ortega arxiu
AMANCIO ORTEGA/ EUROPA PRESS - Archivo

És la fortuna més gran d'Espanya i una de les més grans del món i, aquests últims dies, la companyia de la qual és principal accionista s'ha convertit en una de les primeres organitzacions privades a posar la seva xarxa logística al servei de les necessitats sanitàries. Això tindrà un cost per a Inditex, però també per a Amancio Ortega, que controla el 60% de l'accionariat del grup i és el primer ‘afectat’ per la postergació del dividend de la propietària de Zara.

  • 46,03€
  • 3,09%

La companyia gallega va reconèixer aquest dimecres que no prendrà una decisió respecte a quin serà el seu dividend fins a la cita del seu consell prèvia a la seva junta d'accionistes, que s'ha de celebrar a principis d'estiu. A més, va assumir que va farà provisió de 287 milions d'euros per fer front a l'impacte del coronavirus. Un cop que ja està notant als seus ingressos de març, a la primera quinzena de mes, s'han retallat un 24%.

Ortega no veurà dividend d'Inditex aquesta primera meitat de l'any, una aportació de fons que canalitza a compres immobiliàries, adquisicions que mai no fa públiques, encara que en moltes ocasions acaben revelant-se.

Quant a les xifres, només el 2018, l'últim exercici amb dividend aprovat, el fundador del gegant tèxtil va ingressar més de 1.600 milions d'euros.

ACTIUS DE GAIREBÉ 10.000 MILIONS

Una de les últimes operacions conegudes la va realitzar al desembre. Es tracta de la compra de l'edifici The Post Building, situat a centre de Londres i que serveix de seu a la capital britànica de la firma de consultoria McKinsey. En aquest cas, l'operació va estar valorada en 600 milions de lliures.

Aquestes adquisicions les realitza sempre a través del seu braç inversor Pontegadea, que suma actius immobiliaris per valor de més de 9.700 milions d'euros, segons dades al tancament de l'últim exercici. Actius que el braç immobiliari d'Ortega ha anat construint gràcies al dividend d'Inditex.

Però no són les seves úniques inversions, perquè l'empresari nascut a Lleó, amb el seu patrimoni, també ha anat fent passos en el terreny empresarial, per exemple, amb la compra del 5% del gestor de la xarxa gasista Enagás o de la mà de Telefónica en la seva filial d'infraestructures Telxius.

Noticias relacionadas

contador