consejo ministros extraordinario 29 marzo
Moncloa

El Govern ha publicat aquest diumenge, minuts abans de la mitjanit, el decret llei pel qual es regula el tancament de les activitats no essencials durant dues setmanes, així com el permís retribuït recuperable que rebran els treballadors afectats per la mesura. El decret especifica que totes aquelles empreses que no puguin parar "immediatament" la seva activitat podran obrir aquest dilluns malgrat el tancament dictaminat des del 30 de març al 9 d'abril, tots dos inclusivament.

Segons explica el Govern en l'esmentat decret, que ja es pot consultar en el Boletín Oficial del Estado (BOE), "en aquells casos en què resulti impossible interrompre de manera immediata l'activitat, les persones treballadores incloses en l'àmbit subjectiu d'aquest reial decret llei podran prestar serveis el dilluns 30 de març de 2020 amb l'únic propòsit de dur a terme les tasques imprescindibles per poder fer efectiu el permís retribuït recuperable sense perjudicar de manera irremeiable o desproporcionada la represa de l'activitat empresarial".

És a dir, que els treballadors dels sectors considerats no essencials i que, per tant, haurien de cessar la seva activitat segons l'ordre d'enduriment del confinament, podran dirigir-se als seus llocs de feina de manera normal aquest dilluns per deixar-ho tot tancat de cara al cessament d'activitat decretat per l'Executiu. Una moratòria de 24 hores que tant l'oposició com els empresaris havien començat a reclamar a través de les xarxes socials, vist com trigava el gabinet de Pedro Sánchez a publicar el decret amb els detalls, ja que aquest diumenge s'havia filtrat un esborrany que ha resultat modificat en algun dels punts.

Així mateix, s'estableix que aquelles persones treballadores de l'àmbit del transport que es trobin realitzant un servei no inclòs en el reial decret llei en el moment de la seva entrada en vigor aquest diumenge amb la publicació en el BOE, "iniciaran el permís retribuït recuperable quan hagi finalitzat el servei en curs", incloent com a part del servei, en el seu cas, l'operació de retorn corresponent.

La norma, a més, fixa que les empreses que hagin d'aplicar el permís retribuït recuperable regulat podran, si fos necessari, establir el número mínim de plantilla o els torns de treball "estrictament imprescindibles" amb la finalitat de mantenir l'activitat indispensable. Aquesta activitat i aquest mínim de plantilla o torns tindrà com a referència la mantinguda en un cap de setmana ordinari o en dies festius, detalla el Govern.

Noticias relacionadas

contador