ep antonio brufaujosu jon imazla juntaaccionistasrepsol 20190708180506
EUROPA PRESS - Archivo

Repsol va viure aquest dilluns una de les seves jornades més complicades a la borsa. Un enfonsament del 15% motivat no només pel cop general als mercats conseqüència del coronavirus, també per l'enfonsament dels preus del petroli (fins a registrar la major caiguda des de 1991), les previsions d'una reducció del consum de petroli i el temor dels inversors a una guerra de preus entre països productors. Un còctel de motius que colpeja l'energètica espanyola a només unes setmanes de presentar el seu nou pla estratègic.

  • 14,88€
  • -0,53%

La companyia presidida per Antonio Brufau té marcat al calendari el proper 5 de maig, data de presentació del seu nou full de ruta per als exercicis 2020-2025. Mentrestant, l'entorn, amb el terratrèmol de les últimes jornades, ha canviat substancialment.

De moment, l'energètica ja ha revelat algunes línies inicials. Es tracta d'una nou pla estratègic que posarà el focus tant sobre el negoci de la producció com el de la distribució ('upstream' i 'downstream'); que contempla un enfocament multienergètic, després que Repsol hagi fet un gir per intentar convertir-se en més que una petroliera, i s'expandeixi cap al negoci de les renovables; i que preveu un dividend estable “amb espai per a compra d'accions addicionals”.

OPCIÓ OBERTA

Aquesta compra addicional és una opció que tenen sobre la taula. De moment, la companyia que lidera Josu Jon Imaz ha comunicat que, abans de la junta d'accionistes, que també serà al maig, llançarà un programa d'adquisició de títols vinculat amb la reducció del 5% del capital social.

Pel que fa al dividend en si, la seva previsió és aconseguir l'euro brut per acció aquest 2020, amb la fórmula de l'‘scrip dividend’ i, a més, la citada reducció de capital, per evitar una dilució.

Hi ha espai per a compres addicionals, com el mateix Imaz va reconèixer obertament als inversors. “Estem còmodes amb l'actual dividend", però li veu opcions a "qualsevol oportunitat que tinguem per a realitzar recompres addicionals, en cas de no tenir oportunitats d'inversió clares i rendibles”, va assegurar Imaz en la conferència amb analistes després de presentar els resultats de 2019. Uns resultats en els quals revelava unes pèrdues de 3.816 milions d'euros, després de corregir el valor d'actius en més de 4.800 milions.

També va deixar la porta oberta a una millora de la retribució, des de l'esmentat euro per acció. “Ho faré en cas de tenir fluxos d'efectiu addicionals o no tenir oportunitats clares d'inversió amb els rendiments que esperem”. va assegurar el CEO de Repsol. Això sí, això va ser en un escenari previ al coronavirus i el cop al consum de petroli de cara a l'any en curs.

Noticias relacionadas

contador