• Es tracta d'un apèndix que reforça les orientacions cap a la promoció d'un "oportú aprovisionament i sanejament de les exposicions dubtoses"
cbdraghiprensa

El Banc Central Europeu (BCE) ultima la nova metodologia perquè el sector financer elevi la seva solvència. O, millor dit, la seva protecció davant els actius dubtosos. Per això, ha iniciat una consulta pública relativa a l'esborrany de l'apèndix sobre la guia sobre els préstecs dubtosos. És a dir, una guia perquè la banca faci els deures i s'evitin nous casos com Banc Popular o les entitats italianes rescatades.

L'esborrany de l'apèndix especifica "expectatives supervisores quantitatives sobre nivells mínims de provisions prudencials per NPL (crèdits dubtosos) nous". És a dir, la quantitat de provisions que hauran de dur a terme els bancs. Aquestes expectatives s'aplicaran a totes les exposicions que es classifiquin com a dubtoses, segons la definició de l'Associació de Banca Europea (ABE), des de l'1 de gener de 2018, segons explica el BCE en un comunicat publicat aquest dimecres.

Aquestes expectatives, prossegueix el banc central, tindran en compte el temps que un préstec ha estat en situació dubtosa i la valoració de les garanties aportades. Així, afegeix la institució que presideix Mario Draghi, "s'espera que les entitats hagin fet provisió total de la part no garantida dels NPL nous després de dos anys, i la part garantida després de set anys, com a molt tard".

S'espera que les entitats hagin fet provisió totalment de la part no garantida dels crèdits dubtosos nous després de dos anys

D'altra banda, els bancs explicaran als supervisors qualsevol desviació del contingut de la guia. Mentrestant, el BCE "escoltarà" aquestes explicacions de les entitats de crèdit i avaluarà si són necessàries les mesures addicionals sobre supervisió.

Aquest esborrany de l'apèndix a la guia s'aplicarà als crèdits dubtosos. Sobre les carteres dels préstecs dubtosos ja vigents encara no està clar el procediment. La Supervisió Bancària del BCE, explica l'organisme, va sol·licitar als bancs, que tenen nivells de préstecs dubtosos elevats, que presentin estratègies que incloguin objectius per a la seva reducció durant el primer semestre d'aquest any.

"Moltes entitats han aconseguit importants avenços i han presentat estratègies creïbles que inclouen plans de reducció", diu el BCE. Però no n'hi ha prou. "Altres encara han de millorar", afegeix. "La Supervisió Bancària del BCE seguirà vigilant atentament els progressos en la reducció dels crèdits dubtosos, el seu nivell d'aprovisionament i l'evolució de les estratègies de crèdits dubtosos", s'estén el banc central.

En aquest sentit, el BCE té previst presentar una anàlisi sobre mesures addicionals per reduir aquesta cartera cap a finals del primer trimestre de 2019, incloent-hi mecanismes de "transició adequats". En aquesta línia, el BCE celebrarà una audiència pública el proper 30 de novembre a la seva seu -a Frankfurt del Main. El banc central publicarà els comentaris rebuts junts amb una anàlisi quan conclogui la consulta, per a la qual la informació sobre com inscriure i com enviar comentaris figura al seu web.

Noticias relacionadas

contador