francisco reynes naturgy
Naturgy

Els analistes de Citi anticipen que Naturgy haurà de retallar el seu dividend i les seves inversions a causa del seu elevat endeutament i a la baixa rendibilitat dels seus principals negocis. Des del seu màxim anual pròxim a 25 euros marcat a mitjan febrer, el valor ha baixat un 36%, per sota de 16 euros.

  • 23,28€
  • -0,09%

"L'entorn operatiu de Naturgy ha canviat estructuralment", afirmen els experts del banc nord-americà, que citen com a principals factors negatius la devaluació de les divises a Llatinoamèrica, la caiguda dels preus de l'energia i l'excés d'oferta del mercat de gas.

El conjunt de tots aquests factors negatius ha provocat que les perspectives de rendibilitat siguin significativament més baixes. Això, combinat amb un alt apalancament operatiu, que inclou 59.000 milions d'euros en compromisos de compra de gas, "està afegint pressió sobre el balanç general", ja que la seva previsió és que la ràtio de deute net/EBITDA augmenti 4,3 vegades el 2020.

"Per tant", expliquen aquests analistes, "esperem que el grup prengui mesures per reduir la despesa de capital i el dividend (fins a 1 euro per acció en 2020)".

En el Pla Estratègic 2018-2022, Naturgy es va comprometre a augmentar el dividend per acció un mínim d'un 5% anual a partir de 2018, quan va distribuir un dividend de 1,30 euros per títol, i va arribar als 1,59 euros per acció el 2022. Per a 2020, el compromís és distribuir 1,44 euros per acció.

En aquest context, sense el suport de la seva actual rendibilitat per dividend, Citi considera que el múltiple preu/benefici de 14 vegades a què cotitza Naturgy per al període 2021-2025 seria massa generós i no reflectiria el seu perfil de risc operatiu ni la perspectiva de disminució dels seus guanys. Després d'aquesta anàlisi, l'entitat ha reiterat el seu consell de venda i ha reduït el seu preu objectiu fins a 13,5 euros per acció des dels 16,8 euros anteriors.

Aquest 16 de març, Naturgy va confirmar que ajornava la Junta d'Accionistes pel coronavirus, però que mantenia el pagament del seu dividend de 0,593 euros bruts per acció el 25 de març per no perjudicar els seus accionistes.

I va afegir que la intenció del Consell d'administració és convocar de nou la Junta general ordinària tan aviat com es pugui celebrar amb totes les garanties. "En ella se sotmetrà a la consideració dels accionistes l'aprovació dels 0,010 euros com a dividend complementari que queden pendents respecte de la proposta de 0,603 euros per acció que el Consell havia fet a la Junta que havia d'haver-se celebrat el 17 de març".

De moment, la companyia no ha anticipat una possible retallada del dividend de cara al present exercici, encara que tampoc no l'ha confirmat com sí que ha fet Iberdrola, el seu gran rival.

"Gràcies a un política financera prudent tenim liquiditat per a 18 mesos", en el pitjor escenari, va comentar aquest dijous Ignacio Sánchez Galán, president d'Iberdrola. "Aquesta política financera ens permet pagar el dividend i dur a terme, i fins i tot accelerar, les inversions", va afegir.

Morgan Stanley considera que el dividend d'Iberdrola és un dels més sòlids d'Europa al costat d'una llista d'altres companyies com Bae Systems, Carrefour, Danone, Allianz, Akzo Nobel, Sanofi, Vodafone, Enel i Orange, on no hi apareix Naturgy.

Noticias relacionadas

contador