ep consejero delegadocaixabank gonzalo gortazar 20180905143201
CAIXABANK - Archivo
4,94€
  • 0,07€
  • 1,44%

Goldman Sachs considera que l'impacte que podria produir sobre la banca espanyola si la Justícia europea tombés l'Índex de Referència de Préstecs Hipotecaris (IRPH), al qual estan referenciades milers d'hipoteques, es troba en una forquilla d'entre 7.000 i 44.000 milions d'euros. La companyia d'inversió estableix tres escenaris de pèrdua, depenent de quina sigui la resolució del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

La Justícia europea ha de pronunciar-se sobre aquest índex després que el Tribunal Suprem donés suport el desembre de 2017 que referenciar una hipoteca a aquest índex no implicava falta de transparència ni abusivitat, alhora que concloïa que aquests préstecs no eren necessàriament més costosos que els vinculats a l’euríbor.

Un jutjat de Barcelona va plantejar a Europa una qüestió prejudicial que el TJUE ha de resoldre i que podria donar un tomb a la decisió del Suprem, la credibilitat del qual s'ha posat en dubte després de les seves resolucions sobre l'Impost sobre Actes Jurídics Documentats. Aquesta possibilitat pren força tenint en compte que la Comissió Europea va remetre fa un parell de mesos un informe al TJUE en que s’oposava a la decisió del Suprem.

"Considerem que una resposta contrària a l'interès dels bancs per part del TJUE en aquesta qüestió representa un risc que podria tenir fortes implicacions", indica Goldman Sachs al seu informe, que afegeix que el risc desapareixeria si la Justícia europea ratifiqués el Suprem.

La companyia no es pronuncia sobre la decisió que prendrà el TJUE, però xifra l'impacte per als bancs espanyols en una forquilla molt àmplia, d'entre 7.000 i 44.000 milions d'euros, en el cas que la resolució sigui contrària al Suprem. En aquest rang, Goldman estableix tres escenaris de pèrdues diferents tenint en compte la cartera hipotecària de les entitats vinculada a l'IRPH durant el segon trimestre d'aquest any, amb una reclamació total dels préstecs signats entre 2003 i 2017. A més, la companyia realitza la seva anàlisi assumint que els bancs no es podran deduir les pèrdues que registrin per una decisió del TJUE contrària als seus interessos.

CAIXABANK, EL MÉS EXPOSAT

Si Europa tomba l'IRPH, aquesta situació augmentaria la incertesa legal a la qual fan front les entitats. En aquest escenari, Goldman Sachs creu que algunes estan massa exposades, especialment CaixaBank, a la qual rebaixa la seva recomanació de 'neutral' a 'vendre'. Per contra, Santander (reitera 'comprar') i Unicaja es mantenen entre els top picks de Goldman dins de la seva anàlisi de la banca espanyola.

A ambdues els atorga un potencial alcista del 41% i del 50%, respectivament i destaca que l'entitat presidida per Ana Botín està més aïllada d'aquesta "incertesa hipotecària". Pel que fa a Unicaja, asseguren que no veuen riscos per a la companyia, almenys "a curt termini" de manera que reiteren la seva recomanació de 'comprar'.

Pel que fa a CaixaBank, Goldman recorda que el conseller delegat del banc va reconèixer recentment que el cas de les hipoteques era "molt complex" i que "és molt difícil quantificar la nostra exposició potencial davant d'això".

Per tant, Goldman afirma que és l'entitat que pot arribar a assumir "un impacte més negatiu fins i tot en l'escenari menys pessimista" (per exemple, anticipen un risc del 30% sobre el seu benefici per acció, respecte a l'impacte de l’11% que projecten per al BPA de la resta d'entitats).

Goldman assevera d'altra banda que "Sabadell té una exposició relativament baixa als vents de cua que representa la incertesa hipotecària en comparació amb la resta de bancs espanyols", per la qual cosa reiteren el seu preu objectiu d’1,5 euros (potencial alcista del 33 %) i la seva recomanació de 'comprar'. Finalment, Goldman es manté 'neutral' respecte a Bankia, Bankinter i BBVA.

Noticias relacionadas

contador