ep onur gen sucedera a carlos torres vila como consejero delegado de bbva a partir de enero de 2019
BBVA - Archivo

BBVA ha venut el seu negoci als Estats Units a PNC Financial per 11.600 milions de dòlars, uns 9.700 milions d'euros al canvi actual, segons ha confirmat l'entitat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). La notícia havia estat publicada a 'The Wall Street Journal' (WSJ) aquest cap de setmana. Les accions de BBVA han començat a cotitzar amb pujades del 18%, fins a 3,75 euros.

  • 10,51€
  • -0,43%

BBVA ha tancat un acord amb PNC Financial Services Group per a la venda del 100% del capital social del seu filial BBVA USA, així com d'altres societats del grup BBVA als Estats Units amb activitats connexes amb aquest negoci bancari.

El preu ascendeix a 11.600 milions de dòlars americans (equivalent a 9.700 milions d'euros) i l'operació es pagarà enterament en efectiu.

S'estima que "generarà un impacte positiu en la ràtio Common Equity Tier 1 (“fully loaded”) del grup BBVA d'aproximadament 300 punts bàsics, equivalent a 8.500 milions d'euros de generació de CET1; i un resultat positiu net d'impostos d'aproximadament 580 milions d'euros", segons l'entitat.

L'acord no inclou la venda del negoci institucional de BBVA que es duu a terme a través del seu 'broker dealer' BBVA Securities, ni la participació en el fons d'inversió en ‘fintech’ Propel Venture Partners US Fund I.

L'oferta de PNC valora el negoci a 19,7 vegades el seu resultat de 2019 i a 1,34 vegades el seu patrimoni tangible a 30 de setembre de 2020; i equival a gairebé el 50% de l'actual valor en borsa de BBVA.

El 2007, BBVA va comprar Compass Bancshares per 7.300 milions d'euros; per dur a terme l'operació, va haver de vendre el seu 5% d'Iberdrola. La seva filial és present a la regió del Sunbelt (sud del país des de Califòrnia fins a Florida), amb més de 100.000 milions de dòlars en actius, 637 oficines i posicions de lideratge a Texas, Alabama i Arizona.

El negoci exclòs de l'acord es transmetrà de BBVA USA Bancshares a entitats del grup BBVA amb caràcter previ al tancament de l'operació. Així mateix, BBVA continuarà desenvolupant el negoci majorista que fa actualment a través de la seva sucursal a Nova York.

El tancament de l'operació està subjecte a l'obtenció de les autoritzacions reguladores de les autoritats competents. S'estima que el tancament es farà efectiu a mitjan exercici 2021.

Carlos Torres Vila, president de BBVA, ha comentat que "la venda és una excel·lent operació" perquè "el preu representa gairebé el 50% de la capitalització borsària de BBVA, per a un negoci que genera menys del 10% del nostre benefici". El 2019, BBVA va guanyar 587 milions de dòlars als Estats Units.

"A més", ha afegit, "aquest preu és més de dues vegades i mitja el valor que els analistes assignen a aquesta filial. Per tant la creació de valor per als nostres accionistes és molt significativa. L'operació genera 8.500 milions d'euros en capital i, a més de reforçar-nos financerament, ens aporta una gran flexibilitat estratègica, per a invertir de manera rendible en els nostres mercats, impulsant el nostre creixement a llarg termini i fent costat a l'economia durant aquesta fase de recuperació, alhora que ens permet incrementar la nostra remuneració a l'accionista".

L'entitat ha afegit que és "una opció atractiva als preus actuals una recompra rellevant d'accions", tot i que "no pas abans del tancament de la transacció, estimat a mitjan 2021". Sobre possibles operacions corporatives, el mercat descompta que BBVA pugui afrontar la compra de Sabadell per reforçar la seva posició al mercat espanyol.

Per part seva, PNC Financial crearà el cinquè banc més gran dels Estats Units gràcies a l'adquisició dels actius de BBVA: passarà a gestionar 550.000 milions de dòlars en el seu balanç. "L'adquisició accelerarà la nostra trajectòria de creixement i aportarà valor a llarg termini per a l'accionista", ha dit William S. Demchak, president i CEO de PNC.

"Aquesta operació és una oportunitat per avançar cap al futur des d'una posició de fortalesa, accelerant l'expansió de PNC, aprofitant la nostra experiència en adquisicions", ha conclòs Demchak.

Noticias relacionadas

contador