• Les despeses d'explotació van augmentar un 25,6% per la integració de BMN
bankia goirigolzarri logo portada
BOLSAMANIA

Durant el primer trimestre de 2018, Bankia aconsegueix un benefici atribuït de 229 milions d'euros, inferior als 304 milions d'euros del mateix període de 2017, un 24,5% menys, com a conseqüència del menor resultat obtingut per operacions financeres, l'impacte en el marge d'interessos dels venciments i la venda de carteres de renda fixa, i el benefici no recurrent per la venda de Globalvia comptabilitzat durant el primer trimestre del 2017.

  • 1,78€
  • 2,65%

L'entitat ha registrat un marge d'interessos de 526 milions d'euros, un 4,4% menys que els 504 milions que va obtenir la companyia durant el primer trimestre de 2017. Durant els primers tres mesos de l'any, el marge brut ha estat de 939 milions d'euros davant els 886 milions de 2017, un 6% més.

Les despeses d'explotació van augmentar un 25,6% per la integració de BMN i, a perímetre constant, es van mantenir estables (van créixer un 0,8%). D'aquesta manera, l'eficiència es va situar al 51,7%. El banc espera aconseguir les primeres sinergies de despeses derivades de la fusió a partir de maig.

La facturació per comissions es va incrementar un 27,2% (un 2,4% a perímetre constant), reflex de la major activitat del banc i la major vinculació dels clients. En aquesta partida, tots els negocis van presentar una evolució favorable, sobretot, la comercialització de fons i d'assegurances, i l'activitat dels mitjans de pagament.

En termes de solvència, Bankia va tancar el trimestre amb una ràtio de capital ordinari (CET1) fully loaded, del 12,68%, 22 punts bàsics per sobre del final de 2017. En termes de liquiditat, el banc va situar al 92,7 % la ràtio de crèdits sobre dipòsits (al tancament d'any ascendia al 93,9%), amb un volum d'actius líquids de 33.636 milions d'euros.

Els riscos dubtosos van baixar en 486 milions durant el trimestre i es van situar als 11.631 milions. En conseqüència, la taxa de morositat es va reduir en tres mesos en 20 punts bàsics, fins al 8,7%. Durant l'últim any, el descens ha estat de 90 punts bàsics. Per la seva banda, la taxa de cobertura d'aquests riscos va finalitzar el març al 55,1%, 380 punts bàsics, millor que fa un any i 430 punts bàsics més que a final de 2017.

El conseller delegat de l'entitat, José Sevilla, ha destacat "el nou avanç aconseguit en la qualitat del balanç, que s'ha reflectit en una reducció a l'any de més de 2.100 milions d'euros en els actius dubtosos i adjudicats, en un descens de la taxa de morositat i en un augment en la taxa de cobertura".

INTEGRACIÓ BMN

La integració dels sistemes de BMN es va completar amb èxit tot just dos mesos i mig després d'aprovar-se l'operació. Després d'aquest procés, durant el qual s'han instal·lat més de 22.000 dispositius nous i s'han canviat o adequat més de 1.000 caixers, tots els clients de BMN han passat a beneficiar-se dels productes i condicions de Bankia.

D'aquesta manera, des de l'1 d'abril, més de 520.000 clients han quedat eximits de pagar comissions per les operacions més habituals. "A dia d'avui ja s'han produït tots els tancaments d'oficines de la fusió, de manera que la xarxa queda en 2.282 sucursals (un 5% menys que al desembre), tota ella amb la imatge de Bankia. A més, s'ha signat l'acord laboral amb els sindicats", afirma el banc al seu comunicat.

Un procés que destaca el president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri: "Aquest primer trimestre ha estat marcat pel procés de fusió amb BMN, després que a final d'any s'obtinguessin totes les autoritzacions i el dia 19 de març estigués ja completada la integració dels sistemes. Això ha permès que l'1 d'abril ja 520.000 clients procedents de BMN hagin deixat de pagar comissions".

Noticias relacionadas

contador