unicaja liberbank portada
0,28€
  • 0,00€
  • 1,72%

Tensió i encreuament de declaracions entre Liberbank i Abanca després que Expansió hagi publicat aquest divendres que la segona manté negociacions amb els principals accionistes de la primera per tal de llançar-hi una OPA. Liberbank, que ha estat suspesa de cotització des d'abans de l'obertura, es dispara ara un 20%.

El diari d'informació econòmica informa que Abanca ha irromput en la fusió d'Unicaja i Liberbank i planeja una OPA sobre aquesta última. Segons Expansión, Abanca ofereix un bescanvi a les fundacions i una prima per als accionistes en metàl·lic del 40% (0,55 euros). L'entitat resultant, informa el diari, no cotitzaria en borsa, però es comprometria a saltar al parquet en dos o tres anys.

Davant aquestes informacions, Liberbank ha remès un comunicat a la CNMV en què nega haver rebut una oferta d’Abanca i igualment nega mantenir converses més enllà de les quals té amb Unicaja per a la seva fusió.

"Davant les notícies aparegudes en algun mitjà de comunicació, Liberbank comunica que l'entitat no ha rebut fins a la data cap oferta concreta que es correspongui amb el contingut d'aquestes notícies ni està en converses per dur a terme cap operació estratègica diferent de la comunicada al fet rellevant amb data del 12 de desembre 2018, en què, a aquest data, continua treballant", ha assenyalat el banc.

ABANCA DIU QUE SÍ QUE HI HA CONVERSES

Davant de les declaracions de Liberbank, Abanca ha remès un altre comunicat a la CNMV en què confirma que "han existit converses amb els principals accionistes de Liberbank per tal de promoure una eventual operació corporativa entre les dues entitats". Si prosperen aquestes converses, Abanca afegeix que "comportaria un pagament en accions d'Abanca o en efectiu".

Els principals accionistes de Liberbank són les tres fundacions bancàries (les de Caixa d'Estalvis d'Astúries, Caixa d'Estalvis de Santander i Cantàbria i Caixa d'Estalvis i Monte de Piedad d'Extremadura), que tenen el 32,5% del capital; el fons Oceanwood, que disposa del 15,86%; la família Masaveu, que hi ostenta el 5,52%, i el fons sobirà noruec, Norges Bank, que és propietari del 2,392%.

"A aquest efecte s'han mantingut diverses converses i reunions per analitzar en profunditat les diverses alternatives existents amb el corresponent suport d'assessors financers i legals habituals en aquest tipus d'operacions. En el cas d'Abanca i les seves accionistes de control, l'assessor financer és Bank of America Merrill Lynch i l'assessor legal, Linklaters", assenyala Abanca.

Abanca ha anat més enllà i ha detallat que, en el context d'aquestes converses, "l'última indicació de preu amb algun dels accionistes principals de Liberbank ha estat de 0,56 euros per acció, subjecta a la prèvia realització d'una auditoria preventiva amb condicions habituals en aquest tipus d'operacions".

Abanca finalitza el comunicat afirmant que "fins a la data no s'ha conclòs ni formalitzat cap acord amb els principals accionistes de Liberbank sobre la referida operació corporativa".

L’"AVANTATGE" D'UNA PRIMA DEL 40,3% EN EFECTIU

Els experts de Bankinter reconeixen que una possible OPA d'Abanca (l'operació implicaria valorar el 100% de Liberbank en 1.686 milions, una xifra lleugerament superior a la capitalització borsària d'Unicaja) "és una bona notícia per als accionistes de Liberbank".

En cas de confirmar l'OPA, recomanaríem als accionistes actuals de Liberbank acceptar-la

"Entenem que l'operació estaria condicionada a obtenir la majoria del capital, cosa que sembla bastant probable tenint en compte la prima de control oferta", afegeix Bankinter, que al mateix temps subratlla el fet que l'operació no estigui confirmada. La Fundació bancària CajAstur controla una 24,31% del capital, la Fundació Caixa Cantàbria aproximadament, el 3,36% i la Fundació Caixa Extremadura, el 4,80%.

Bankinter reconeix que el fet que la fusió entre Liberbank i Unicaja es vagi a realitzar mitjançant un intercanvi d'accions i no efectiu la converteix en "menys interessant" per als accionistes. "Una hipotètica operació amb Abanca presentaria l'avantatge d'obtenir una prima del 40,3% en efectiu", afegeixen aquests analistes.

"Liberbank cotitza a uns múltiples de valoració que considerem atractius. L'oferta d’Abanca implicaria millorar els múltiples de valoració fins a situar-se més en línia amb els bancs domèstics. En la nostra opinió, la cotització rebotarà avui mateix fins a fins i tot un nivell tancat als 0,55 euros hipotèticament oferts. En cas de confirmar l'OPA, recomanaríem als accionistes actuals de Liberbank acceptar-la", conclouen els analistes del banc.

Noticias relacionadas

contador