sanchez iglesias congreso acuerdo abrazo

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias han signat aquest dimarts al Congrés l'acord que han assolit per formar un govern de coalició progressista "basat en la lleialtat" i "per a quatre anys". PSOE i Unides Podem han defensat la rapidesa amb què han acostat postures (només 48 hores després de les eleccions) i han assegurat que és "la millor vacuna enfront de l'extrema dreta". És a dir, que l'han justificat per l'avanç de Vox, que s'ha convertit en tercera força.

Ha estat el mateix Iglesias el que ha fet la menció vetllada a la formació que lidera Santiago Abascal, que s'ha mostrat molt crític amb l'acord dient, en un missatge a Twitter, que el PSOE "s'abraça al comunisme bolivarià, als aliats d'un cop d'Estat, en meitat d'un cop d'Estat", en referència a la situació a Catalunya.

Iglesias, durant la compareixença conjunta que ha ofert al costat de Sánchez després de la signatura de l'acord, ha recordat de les seves paraules de la nit electoral, quan va dir que "el que l'abril era una oportunitat històrica s'havia convertit en una necessitat històrica". Per aquest motiu socialistes i la formació lila hagin assolit aquest acord, l'objectiu del qual és la formació d'un govern de coalició progressista "que combini experiència del PSOE amb la valentia d'Unides Podem".

"És la millor vacuna contra l'extrema dreta", ha dit Iglesias, que ha agraït a Sánchez "la seva disposició per conformar un govern amb nosaltres". La sintonia, aquest cop, era molt bona, i tots dos s'han prodigat bones paraules. "És un veritable honor poder treballar per millorar la vida dels nostres compatriotes", ha remarcat Iglesias, que ha dit que el líder de PSOE "podrà comptar amb tota la nostra lleialtat" perquè "deixarem el millor de nosaltres mateixos". Precisament aquest punt, el de la lleialtat, era un dels que Sánchez va enarborar fa uns mesos per explicar la falta d'acord, i va assenyalar que la manca de confiança feia impossible llavors que les dues formacions s'entenguessin.

Iglesias ha explicat que ara els dos partits buscaran el suport d'altres formacions a l'acord, per garantir la investidura i la governabilitat, perquè aquest és un acord a llarg termini, per a quatre anys. Una idea que també ha expressat Sánchez, que ha assenyalat que el projecte polític emprès amb la formació lila és "tan il·lusionant que supera qualsevol tipus de distanciament" que s'hagi produït durant els mesos anteriors.

"El compromís del PSOE era formar un govern progressista sí o sí", i l'acord amb Unides Podem "recull les línies fonamentals de les polítiques" que es duran a terme, com ara apujar impostos i elevar la despesa social, però sense augmentar el dèficit. "Aquest nou govern serà rotundament progressista, integrat per forces progressistes, i s'aprovaran mesures progressistes. No escau l'odi i la confrontació dels espanyols", ha remarcat Sánchez.

IGLESIAS, VICEPRESIDENT?

Sánchez ha confirmat, igual que ho havia fet Iglesias minuts abans, que l'estructura del nou govern, és a dir, la composició de Consell de Ministres, es coneixerà "en el moment oportú". Segons el líder d'Unides Podem, serà "després de la investidura". Es rumoreja que Iglesias podria ser vicepresident en aquest nou executiu, encara que la veritat és que cap dels dos ha fet referència a possibles noms o a com es podrien repartir les carteres.

"És un acord de legislatura" en què primarà "la cohesió, la lleialtat, i la solidaritat governamental" i que aprofitarà "els perfils més idonis" per a cada càrrec, s'ha limitat a dir el secretari general de PSOE, que ha confirmat que durant els pròxims dies obrirà una ronda de contactes amb els partits per "aconseguir el suport majoritari" a l'acord.

Segons ha dit, els espanyols s'han pronunciat ja tres vegades a les urnes, de manera que tant PSOE com Unides Podem "apel·lem a la responsabilitat i generositat a totes les forces polítiques" per aconseguir el desbloqueig. "Espanya necessita un govern estable, sòlid, no en funcions i en prova", ha insistit el president en funcions, que ha agraït la "generositat" d'Iglesias i ha remarcat que aquest és un "projecte il·lusionant, emocionant, que treballarà pel progrés d'Espanya i dels que més ho necessiten".

Noticias relacionadas

contador