sanchez iglesias congreso acuerdo

Els líders de PSOE i Unides Podem, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, han signat aquest dimarts un preacord de govern de coalició progressista. Tots dos han signat el document al Congrés dels Diputats, que van començar a negociar aquest mateix dilluns, només un dia després de la repetició d'eleccions de diumenge passat.

Durant aquesta trobada van pactar desbloquejar la situació, i van reprendre, sense vetos, els termes de la negociació de juliol. Els partits han canviat els equips de negociació de llavors, i ara són molt més reduïts. Ha estat el mateix Sánchez el que ha assumit el protagonisme de les converses amb Iglesias des de llavors, afegeixen les fonts. Es preveu que tant PSOE com Unides Podem tanquin l'estructura de les carteres durant els pròxims dies i que Iglesias ocupi el càrrec de vicepresident. La composició de govern es coneixerà després de la investidura.

Durant la compareixença, Sánchez ha assegurat que la signatura d'aquest document és "il·lusionant i important", ja que suposa una "proposta per desbloquejar la situació a Espanya. Mentrestant, Iglesias ha volgut agrair al president de govern en funcions la "generositat" per deixar "enrere qualsevol retret", i ha destacat que s'uneix" l'experiència del PSOE amb la valentia d'Unides Podem".

La composició de govern es coneixerà després de la investidura, encara que és probable que Iglesias ocupi el càrrec de vicepresident

No obstant això, aquest acord entre els dos partits no suma la majoria absoluta necessària, encara que previsiblement això no impedirà que la investidura es dugui a terme. És més que probable que partits con PNB i ERC vegin amb bons ulls l'acostament entre Sánchez i Iglesias.

Al text del preacord aconseguit entre Sánchez i Iglesias s'inclou consolidar el creixement i la creació d'ocupació, treballar per la regeneració i lluitar contra la corrupció, la lluita contra el canvi climàtic, enfortir les petites i mitjanes empreses i els autònoms, la aprovació de drets com la mort digna i la diversitat, polítiques feministes, revertir la despoblació, garantir la convivència a Catalunya i mesures per a la justícia fiscal i l'equilibri pressupostari.

El document precisa que les dues formacions tenen oberta encara una negociació sobre l'estructura i el funcionament del nou govern, que perseguirà situar Espanya com a "referent de la protecció dels drets socials a Europa, tal com els ciutadans han decidit a les urnes".

REACCIONS

El líder d'Esquerra Unida, Alberto Garzón, ha reaccionat a través del seu compte personal de Twitter aquest acord d'entre el PSOE i Unides Podem. "Hem arribat a un acord per a un govern de coalició entre Unides Podem i PSOE. Avui és un dia de celebració. Gràcies a tota la militància que va barallar que poguéssim arribar aquí. Hem demostrat que es pot". ha escrit.

Per la seva banda, el cap de llista de Més País, Íñigo Errejón, també s'ha pronunciat a la xarxa social. "Mai no es tard quan arriba. Els espanyols van donar una segona oportunitat a un govern progressista per fer un país més just. I cal complir amb aquest mandat. Saludem al preacord i treballarem perquè sumi majoria", ha posat.

contador