ep la ministra de trabajo y economia social yolanda diaz
MINISTERIO DE TRABAJO

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha eludit aquest dijous concretar data per a l'aprovació de l'ingrés mínim vital que el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha anunciat per a la segona meitat de maig. "No m'atreveixo a dir mai dates, perquè seria imprudent, però em consta que estan treballant per a agilitar-ho com més aviat millor", ha indicat Díaz en entrevista a Radiocable. "Seria un error que no ho féssim", ha afegit la titular de Treball.

Díaz ha defensat l'aprovació d'aquesta mesura davant una "crisi de característica desconegudes", en la qual "la incertesa és la guia i en la qual caldrà tenir un recurs que permeti, amb molta flexibilitat, anar protegint a la gent".

La ministra ha advertit del risc de "trobar-se amb escenaris amb moltíssima gent sense rendes" i ha defensat "polítiques que permetin viure amb dignitat i activar l'economia". "Que puguem prendre'ns un cafè, comprar-nos unes sabates, un llibre o un LP, per dir-ho així", ha conclòs.

TELETREBALL "AMB GARANTIES"

D'altra banda, la ministra de Treball ha avançat aquest dijous que el seu departament desenvoluparà legislativament "amb promptitud" el teletreball a Espanya, amb "garanties", com els descansos o la conciliació i el dret de desconnexió. Ha indicat que es tracta del "gran debat pendent en relacions laborals" a Espanya i que el treball a distància és "clau", sent una de les primeres mesures, al costat dels ERTO, implementades pel Govern davant la crisi de la Covid-19.

Díaz ha explicat que abans de la pandèmia ja va assenyalar que era "imprescindible" ratificar el conveni 177 de l'Organització Internacional del Treball (OIT) i reformar l'article 13 de l'Estatut dels Treballadors sobre el treball a distància, i que ara "és urgent el desplegament i les reformes d'aquestes mesures", ja que aquesta modalitat "pot ser molt eficaç, però amb compte".

En aquest sentit, ha subratllat que el teletreball ha de proveir-se respectant els descansos de jornada (article 34) i els drets de conciliació, amb mesures de prevenció "bastant estrictes". "Hem fet una autoavaluació molt ràpida per desplegar el teletreball a les cases, però cal pautar-ho i donar garanties i el dret de desconnexió", ha apuntat.

Per això, ha anunciat que el Ministeri de Treball "amb promptitud" desenvoluparà legislativament el teletreball i ha dit que espera que sigui "ben tractat", ja que a la seva última compareixença en el Congrés es va plantejar el debat i hi ha "certa proximitat" i "conversió" entre els grups per avançar en mesures, amb l'excepció que el principal grup de l'oposició (PP) "no opina".

Precisament aquest dimecres el Banc d'Espanya va publicar un estudi que situava Espanya a la cua d'Europa en matèria de teletreball i assenyalava que prop d'un 30% dels treballadors podria dur a terme la seva activitat laboral en aquesta modalitat.

PRESTACIONS DELS ERTO, AQUESTA SETMANA

Al costat del teletreball, s'ha referit a una altra de les principals mesures implementades pel Govern per intentar pal·liar els efectes de la Covid, ha defensat que en 33 dies el SEPE ha fet "una cosa històrica" en abonar 5,1 milions de prestacions, de les quals 3,3 milions són relatives a la Covid, encara que ha apuntat que a la fi d'abril van quedar sense resoldre 300.000 expedients que "avui dia estan pràcticament reconeguts".

Així, ha llançat un missatge de "certa tranquil·litat" respecte a les prestacions no cobrades perquè encara que hi havia "errors" en la tramitació "s'estan esmenant" i creu que aquesta setmana quedaran reconegudes pràcticament totes amb caràcter retroactiu, i seran abonades a les entitats a les quals els ciutadans tinguin els seus comptes.

CORREGIR LA REFORMA LABORAL I AVANÇAR EN INGRESSOS

A pesar que s'ha corregit la "retallada en prestacions per desocupació de 26 punts del PP", amb la recuperació del subsidi per desocupació per a majors de 52 anys, i dels nous subsidis (treballadores de la llar i extraordinari per a treballadors temporals), Díaz ha admès que queda una "borsa de persones" alienes a aquestes cobertures, per la qual cosa veu "imprescindible" desplegar l'ingrés mínim vital, ja que "seria un error no fer-ho".

D'igual forma, Díaz ha posat l'accent que davant l'actual crisi cal corregir determinats aspectes de la reforma laboral de 2012, com els referits a la "precarització" de les relacions laborals i la "devaluació de salaris", que es va dur a terme "com mai abans s'havia produït", així com els contractes laborals de "dos o tres dies" o els relatius al personal sanitari a les CCAA. Per això, ha assegurat que hi haurà diàleg social sobre aquest tema i es veurà si "acaba amb acord o sense acord", encara que afirma que "una part" de les empreses "comprenen que no es pot treballar així".

Igualment, ha remarcat que el debat sobre els ingressos fiscals és "molt central" i ha recordat que Espanya presenta una bretxa fiscal "molt rellevant" de 7 punts menys respecte a la mitjana europea, la qual cosa suposa uns 80.000 milions que "seran molt necessaris" perquè vindran "dies llargs i molt durs". "Es necessitarà més que mai el sistema públic", ha dit.

EL TURISME I LA DESESCALADA: "HI HA GRANDÍSSIMS RISCOS"

D'altra banda, sobre el possible retorn del turisme i el pronunciament de Brussel·les desaconsellant la quarantena de dues setmanes a turistes estrangers plantejada pel Govern, Díaz ha indicat que cal ser "molt curosos" durant la desescalada perquè el desconfinament té "grandíssims riscos" i "el pitjor que podria passar és fer marxa enrere i tornar a la situació de confinament sever" i "contagis forts".

Encara que hi ha sectors econòmics "molt afectats", com el turisme o la cultura, la ministra ha indicat que cal garantir que es complirà "el que diguin els especialistes" que acompanyen al Ministeri de Sanitat, si bé dimecres que ve començarà a treballar la comissió de reconstrucció per anar assenyalant les necessitats de cada sector.

Noticias relacionadas

contador