• Considera una prioritat començar a reduir aquest any el balanç del banc central
  • Espera que els ajustos monetaris no perjudiquin el creixement econòmic
Janet Yellen
La presidenta de la Reserva Federal (Fed), Janet Yellen

La presidenta de la Reserva Federal (Fed), Janet Yellen, considera que l'economia nord-americana està "prou sanejada" com per continuar gradualment amb la normalització de la política monetària, especialment amb la reducció del balanç del banc central, que actualment compta amb una elevada cartera producte de la crisi financera mundial de 2008.

"Els meus companys del FOMC (comitè de la Fed que decideix la política monetària) i jo mateixa esperem que, amb majors ajustos graduals de la política monetària, l'economia continuarà expandint-se a un ritme moderat durant els dos pròxims anys, amb el mercat laboral recuperant encara més i la inflació en pujada cap al 2%", ha explicat Yellen durant el seu discurs davant el Comitè de Serveis Financers de la Cambra de Representants.

La seva compareixença davant el Congrés es produeix en un context en què el president dels EUA, Donald Trump, podria estar a prop de nomenar com el seu successor al comandament de l'entitat central Gary Cohn que va ser president i cap d'operacions del banc d'inversió a Goldman Sachs i que ostenta des del passat mes de gener el càrrec de director del Consell Econòmic Nacional.

Yellen ha afirmat que mentre l'economia nord-americana creixia lentament, continuava sumant nous llocs de treball al mercat laboral, beneficiant-se del consum constant de les famílies i d'un repunt de la inversió per part de les empreses, cosa que ha qualificat com un "cercle virtuós".

La banquera central ha assenyalat que la Fed "continua esperant que l'evolució de l'economia justifiqui l'augment gradual de la taxa de fons federals a llarg termini". Yellen ha reiterat que el preu del diner seguirà pujant, però que ho farà de forma menys pronunciada que en altres processos de normalització monetària i fins a nivells més reduïts.

Sobre la reducció del balanç de la Fed, que ha crescut fins a 4,5 bilions de dòlars per les mesures monetàries aplicades per combatre la crisi financera, Yellen ha dit que "començarà aquest any" de forma gradual. El mecanisme consistirà a deixar de reinvertir un percentatge dels bons que vencen, perquè l'impacte pugui ser absorbit amb normalitat pel mercat.

Yellen ha afegit que la Fed "anticipa la reducció de les reserves del seu balanç fins a un nivell apreciablement menor que l'actual, però més gran que abans de la crisi financera". La dirigent ha afegit que no esperen utilitzar el seu balanç com una eina de política monetària si les condicions econòmiques són normals, però que sí que és necessari perquè si produeix una altra crisi, tornaran a fer-ho.

També ha comentat que l'economia nord-americana es troba actualment en equilibri, fins i tot "a prop o més enllà de la plena ocupació". Pel que fa al recent descens de la inflació, motiu suficient per preocupar la Fed, Yellen ha assenyalat que el banc central manté la previsió que els preus es moguin cap al seu objectiu del 2% a mitjà termini.

Noticias relacionadas

contador