ep el presidente de venezuela nicolas maduro junto a miembros de su gobierno todos ellos con
Zurimar Campos/Prensa Miraflores / DPA

La setmana passada, Bolsamanía informava que Donald Trump ha decidit intensificar la tensió amb la Xina per desviar l'atenció de la Covid-19. El president nord-americà ha intensificat les crítiques a aquest país, al qual acusa de ser el causant de la pandèmia, amb al·lusions directes aquestes últimes hores al mateix Xi Jinping. Mentrestant, Trump aconsegueix que els seus potencials votants s'oblidin dels efectes devastadors de la Covid-19 i de la seva controvertida gestió de la crisi, al mateix temps que enforteix la política de 'mà dura' i 'Amèrica primer' que tant sembla complaure'ls.

No obstant això, Donald Trump podria estar intentant donar una nova volta de rosca a aquesta estratègia, amb la finalitat de desviar definitivament l'atenció dels nord-americans de la Xina per aconseguir que la dirigeixin cap una altre lloc del món: Veneçuela.

Les coses s'està movent a Veneçuela. Ho ha dit el mateix Trump, i ho confirmen moltes de les últimes notícies que s'estan publicant. L'ONU es va mostrar aquest dimecres "en contra" de "qualsevol escalada" de la situació del país i va demanar "reprendre" les negociacions entre els actors polítics de la nació del Carib. El Consell de Seguretat de l'ONU va celebrar una reunió, a petició de Rússia, per discutir l''Operació Gedeón', la fallida incursió d'un grup de mercenaris que tindria per objectiu enderrocar el president de Veneçuela, Nicolás Maduro.

El president dels EUA, Donald Trump, lluny de calmar els ànims, va dir aquest dimecres, en una conversa telefònica amb membres de la comunitat hispana als EUA, que té el Govern de Nicolás Maduro "envoltat", i augura fins i tot que "passaran coses" a Veneçuela, en el marc de la pressió exercida per la Casa Blanca per propiciar la caiguda del dirigent 'chavista'. Passaran coses, perquè no ho tol·lerarem", va afirmar, sense donar més detalls.

Els Estats Units és el principal valedor de l'autoproclamat "president encarregat" de Veneçuela, Juan Guaidó, davant de la comunitat internacional. El país ha proposat ara que tant el líder opositor com Maduro s'apartin per donar pas a un govern interí que guiï Veneçuela cap a unes eleccions "lliures", una via que el president veneçolà ja ha rebutjat.

El secretari del Tresor dels Estats Units, Mike Pompeo, va caldejar una mica més l'ambient aquest dijous anunciant una nova ajuda de 200 milions de dòlars per a Veneçuela, 138 milions d'ells en assistència humanitària, i reafirmant l'objectiu dels EUA de continuar ajudant els qui pateixen "la tirania de l'antic règim de Maduro".

REPSOL, ENMIG DEL FOC CREUAT

Enmig de tota aquesta situació se situa Repsol, que aquesta mateixa setmana ha rebut un nou 'toc' dels EUA. La Casa Blanca ha amenaçat amb "sancions devastadores" a l'espanyola, a la italiana ENI i a l'índia Reliance si no deixen de bombar petroli a Veneçuela i vendre'l al mercat internacional. "No hem fet excepcions per a Chevron" ni n'hi haurà "per a cap empresa del món", ha avisat.

No és la primera vegada que Repsol rep aquestes amenaces, a les quals ha contestat en el passat mantenint el pols als EUA, encara que probablement en aquesta ocasió han estat una mica més dures. "Repsol sempre ha manifestat estar en contacte amb el Govern dels EUA per complir amb la normativa vigent. En tot cas, als nivells actuals de petroli, l''Upstream' de Veneçuela representa ja menys del 3% de la nostra valoració, de manera que un escenari de tancament de l'actiu tindria un impacte residual", assenyalen els experts de Banc Sabadell sobre aquest tema.

"Per a ENI, l'impacte és també poc significatiu, ja que el nivell actual de producció al país representa poc més del 2% del total", afegeixen.

Noticias relacionadas

contador