donald tusk theresa may
Consejo Europeo

Brussel·les i Londres segueixen sense trobar l'acostament desitjat sobre el Brexit. Mentre que al bloc comunitari veuen cada vegada més convenient el retard de la data inicial prevista perquè el Regne Unit abandoni la Unió Europea, la 'premier' Theresa May insisteix en la sortida el 29 de març i continua buscant un canvi en l'acord de retirada per aconseguir el vistiplau del Parlament britànic.

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha seguit la mateixa línia que el negociador cap de la UE per al Brexit, Michel Barnier, i ha dit que retardar la data és la millor opció. "Seria una solució racional", ha dit el mandatari, ja que encara no hi ha una majoria al Parlament britànic que permeti aprovar l'acord de divorci i les negociacions entre Brussel·les i el Govern de May segueixen sense avançar.

"Crec que a la situació en què ens trobem, una pròrroga seria una decisió racional, però la primera ministra May encara creu que podrà evitar aquest escenari", ha dit Tusk durant una conferència de premsa a Egipte, segons recull Reuters, un dia després de veure la líder britànica. Segons ha explicat el president del Consell, va parlar amb May sobre el "context legal i polític d'una possible extensió" de la data límit de dos anys, que expira en un mes, el proper 29 de març.

Segons Tusk, està "absolutament clar que no hi ha una majoria a la Cambra dels Comuns per aprovar l'acord", de manera que ara cal triar entre un "Brexit caòtic o una extensió del termini", ha insistit. De fet, ha assenyalat que "com menys temps quedi fins al 29 de març, més gran serà la probabilitat d'una pròrroga. I això és un fet, no el nostre pla o el nostre objectiu".

MAY SEGUEIX SENSE CEDIR

Tot i que la primera ministra segueix sense cedir i sense contemplar aquesta possibilitat que Brussel·les fa setmanes que ha posat damunt de la taula. Segons l'opinió de May, retardar el Brexit no resoldrà l'estancament de l'acord, i només suposarà retardar la decisió final que ha de prendre el Parlament, que és si accepta o no l'acord assolit amb el bloc comunitari o si, per contra, opta per una sortida desordenada de la UE.

"Una extensió de l'Article 50, un retard en aquest procés, no dona una decisió al Parlament i no lliura un acord", ha dit la premier, que ha destacat que el que fa és "precisament el que diu la paraula", ja que "només retarda el moment en què s'arriba a aquesta decisió. I crec que qualsevol extensió de l'Article 50, en aquest sentit, no està abordant el tema. El tenim al nostre abast", ha remarcat May segons informa Reuters.

En la seva opinió, "qualsevol retard és un retard, no aborda el problema, no el resol", i per això el govern britànic no contempla aquesta opció, malgrat que és un dels temes que està tractant amb la UE en les últimes negociacions. "El que he sentit en totes les meves converses és una veritable determinació de trobar una sortida que permeti al Regne Unit abandonar la UE d'una manera ordenada i sense problemes amb un acord", ha destacat a Egipte.

Noticias relacionadas

contador