michel-barnier-ue-brexit

El negociador cap de la Unió Europea (UE) per al Brexit, Michel Barnier, ha dit aquest divendres que no es pot descartar que es posposi la data de la sortida del Regne Unit de la UE, prevista per al 29 de març. Tot i això, ha deixat clar que la decisió no depèn d'ell, sinó que hauran de prendre-la per unanimitat els caps de govern europeus.

En una entrevista a l'emissora Europe1, Barnier ha estat clar. "No puc excloure (un ajornament), però no depèn de mi, depèn dels líders europeus, encara que aquests preguntaran als britànics per què i durant quant de temps". El negociador de la UE s'ha referit així al fet que la primera ministra britànica, Theresa May, necessita "aconseguir una majoria per aprovar l'acord", i encara no la té.

De fet, la 'premier' tracta d'aconseguir més concessions al pacte de sortida acordat prèviament amb Brussel·les, amb l'esperança d'obtenir el suport d'un Parlament britànic profundament dividit i que amenaça amb donar de nou l'esquena a May en la votació crucial que es desenvoluparà la setmana que ve.

"No necessitem molt més temps, el que necessitem ara són decisions", ha remarcat Barnier, que ha dit que "la condició per anar més lluny" és que May aconsegueixi el suport dels legisladors a la Cambra. Unes paraules que coincideixen, segons recull Bloomberg, amb els comentaris de diversos funcionaris europeus, que apunten que la UE vol assegurar-se que hi hagi una majoria al Parlament britànic abans de dur a terme qualsevol revisió de l'acord que requeria reunir de nou els líders europeus per signar-lo. Hi ha una cimera programada a Brussel·les per als dies 21 i 22 de març, pocs abans de la data del Brexit, que podria usar-se per rubricar l'acord si es donen les condicions.

Mentrestant, els equips negociadors segueixen reunint-se, a la recerca d'un acostament que permeti evitar el Brexit sense acord, tot i que el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, és bastant pessimista al respecte.

Noticias relacionadas

contador