trump davos 2020

Aquest dimarts el president dels EUA, Donald Trump, ha estat un dels grans protagonistes del Fòrum Econòmic Mundial que se celebra a Davos (Suïssa). El republicà ha fet un discurs que ha aprofitat per reivindicar la seva gestió al capdavant de la Casa Blanca enmig de l'impeachment i davant les eleccions presidencials de novembre. Ha assegurat que el país "està liderant el rebot de l'economia mundial" i ha ficat més pressió a la Reserva Federal (Fed), a la qual demana que abaixi els tipus més ràpidament.

"La Fed ha pujat els tipus molt ràpidament i els ha baixat molt a poc a poc", ha criticat Trump, en el que suposa el seu enèsim atac a Jerome Powell i els seus per suavitzin la política monetària de la Fed. El nord-americà ha assegurat que, malgrat a tot, aquest és un "moment per a l'optimisme" a causa de la bona situació econòmica que travessa els EUA. "Els Estats Units està prosperant, Els Estats Units està florint i, sí, els Estats Units està guanyant de nou com mai abans".

En les seves pròpies paraules, "els EUA està liderant el rebot de l'economia mundial". "La prosperitat ha tornat amb força", ha destacat el republicà, que ha presumit també que l'atur està "al seu nivell més baix en 50 anys". Trump ha fet un repàs als èxits assolits en matèria de reducció d'atur, però també ha destacat que sota el seu mandat el país ha creat "una economia més inclusiva" que ha portat prosperitat als nord-americans de totes les races, colors, religions i credos.

"El Somni Americà ha tornat, més gran, millor i més fort que mai", ha assenyalat el mandatari durant la seva segona visita al Fòrum, que ha remarcat que ningú s'ha beneficiat més d'això que la classe mitjana. Ha estat un clar gest de complicitat a bona part dels nord-americans, després que el seu secretari de Tresor, Steven Mnuchin, hagi assegurat que l'Administració Trump prepara noves rebaixes fiscals. En concret, Mnuchin ha afirmat que el nou pressupost inclourà una baixada d'impostos per a les classes mitjanes.

Segons el president nord-americà, el model nord-americà és un "exemple per al món", un exemple de com un sistema de treball de lliure empresa, un que produeix "els majors beneficis per a la majoria de les persones en aquest segle i més enllà", funciona. "Els EUA està enmig d'un boom econòmic" que ha fet que les empreses tornin de nou a país, ha dit Trump. De fet, ha assegurat que mai ha estat més confiat en el futur dels Estats Units.

UN ACORD "JUST I RECÍPROC"

I, com no podia ser d'altra manera, el president nord-americà també ha fet un repàs del progrés que s'ha aconseguit en la negociació comercial amb la Xina, després d'haver signat fa una setmana l'acord de Fase 1 amb el gegant asiàtic. "Les converses per a la Fase 2 van a començar en breu", ha anunciat el republicà, que ha defensat l'acord assolit perquè és "just i recíproc".

"Els aranzels han fet l'acord comercial possible", ha assegurat també Trump, i ha justificat així les seves decisions tot i l'escalada de les tensions que han provocat i la incertesa que han sembrat als mercats al llarg de l'any passat. És més, ha assegurat que la relació dels EUA amb la Xina "mai ha estat millor".

Finalment, ha remarcat que els Estats Units seguirà endavant amb les seves converses comercials amb la Xina i amb "molts altres països", augurant que se signaran nous i bons acords. Ha citat, com a exemple, el cas del Regne Unit una vegada es produeixi el Brexit.

Encara que poc, o gairebé res, ha dit de què s'ha considerat el tema central del Fòrum de Davos d'enguany: el canvi climàtic. Abans que ell ha parlat l'activista sueca Greta Thunberg, que ha advertit que s'acaba el temps per abordar la crisi climàtica i ha criticat que "pràcticament no s'ha fet gairebé res" durant els últims anys per tallar aquest problema. L'única referència de Trump a l'assumpte ha estat la d'anunciar que els EUA s'unirà a la iniciativa llançada durant aquesta trobada econòmic per plantar un bilió d'arbres.

Noticias relacionadas

contador