cb china dr1

Els EUA ha complert l'amenaça proferida a inicis d'aquesta setmana pel seu president, Donald Trump. La primera potència mundial ha elevat els aranzels de 200.000 milions de productes xinesos al 25% des del 10% anterior. La Xina ha respost que no es quedarà de braços plegats i prepara la seva resposta. Aquest divendres, els dos països seguiran negociant una sortida de la seva guerra comercial que ha pujat diversos graons durant les últimes jornades.

Com estava previst, la delegació del gegant asiàtic va aterrar a Washington aquest dijous. El secretari del Tresor dels Estats Units, Steven Mnuchin, i el representant de Comerç dels Estats Units, Robert Lighthizer, han acordat continuar les converses comercials amb la Xina aquest divendres, segons ha informat la Casa Blanca.

"L'ambaixador i el secretari van tenir un sopar de treball amb el vice primer ministre, Liu He, i van acordar continuar els debats", ha indicat en un comunicat.

La Casa Blanca ha assenyalat que Mnuchin i Lighthizer s'han reunit amb el president nord-americà, Donald Trump, per discutir les negociacions comercials amb la Xina.

Trump va assegurar dilluns passat estar disposat a elevar els aranzels a productes xinesos per valor de 200.000 milions de dòlars des del 10 per cent al 25%. El magnat novaiorquès va augmentar aquesta setmana la pressió sobre la Xina després d'assegurar que pretenia eliminar completament el dèficit comercial amb el país asiàtic, que el 2018 es va situar las 419.000 milions de dòlars (374.140 milions d'euros). També es va justificar dient que el gegant asiàtic havia trencat les converses.

Aquest mateix dijous Trump va assegurar que havia rebut una "bonica carta" per part del president de la Xina, Xi Jinping, hores abans que comenci l'última reunió comercial.

"L'única bona notícia aquí és que la Xina manté les converses divendres", indiquen els experts de Danske Bank. "El fet que la trobada de dijous durés només 90 minuts suggereix que hi va haver poc moviment en tots dos costats". "La ronda d'aquest divendres probablement se centrarà en com tornar a encarrilar les converses", pronostiquen els experts de l'entitat danesa.

Amb tota probabilitat, ambdues parts es donaran una pausa després de la trobada d'aquest divendres per reconsiderar les seves posicions. "Si és així, entren en un període d'alta incertesa", lamenten des de Danske Bank.

REPRESÀLIES DE LA XINA

No sabem detalls de com i quan la Xina prendrà represàlies. "Seran mesurats i començaran per tornar a aturar les compres de productes agrícoles dels EUA", especulen els experts del banc d'inversió amb seu a Copenhaguen. No descarten pujades dels impostos als productes dels EUA en represàlia, però creuen que faran servir mesures que danyin els EUA però no a ells mateixos.

Després d'aquest divendres, adverteixen que l'atenció se centrarà en si Trump inicia el procés d'imposar aranzels als 325.000 milions de productes xinesos que estan sota l'escrutini del president nord-americà. En penalitzar aquestes exportacions, "seria un senyal que les dues parts estan molt lluny d'un acord", asseguren des de Danske Bank.

Noticias relacionadas

contador