china eeuu

Pequín ha decidit fer com si sentís ploure després de l'última amenaça aranzelària del president dels EUA, Donald Trump. La segona potència mundial manté els seus plans d'enviar una delegació a Washington aquesta setmana, encapçalada pel viceprimer ministre Liu He, per prosseguir amb les negociacions comercials, segons ha confirmat el secretari de Comerç nord-americà, Robert Lighthizer.

El responsable de comerç dels EUA ha anunciat que les reunions es desenvoluparan dijous i divendres, mentre el país manté la seva amenaça d'incrementar els aranzels a 200.000 milions de dòlars de béns xinesos del 10% al 25%. L'augment es farà efectiu a la mitjanit de dijous a divendres (horari nord-americà), no obstant això, el secretari del Tresor, Steven Mnuchin, ha deixat una porta oberta a reconsiderar els impostos si les converses s'encarrilen de nou.

La presència de Liu podria ser reveladora: els observadors del mercat consideren que era més probable que els EUA complís la seva amenaça de gravar les exportacions xineses amb un 15% addicional si no assistia a les converses. Tot i això, alguns nous obstacles han sorgit abans de la propera ronda de negociacions.

Els funcionaris dels Estats Units van acusar dilluns a la Xina d'incomplir els compromisos assumits com a part de les negociacions. Lighthizer va descriure una "erosió dels compromisos" per part dels xinesos. Van afirmar que van apreciar un canvi de to en les converses durant el cap de setmana. Mnuchin va dir que la Xina desitjava fer marxa enrere en compromisos ja adquirits que tenien el potencial de canviar l'acord significativament.

Lighthizer i Mnuchin no van fer comentaris sobre els nous impostos amb els quals Trump també va amenaçar la Xina de 325.000 milions de dòlars en nous productes.

Noticias relacionadas

contador