nord stream

S&P Global Ratings creu que el tancament del gasoducte Nord Stream 1, que creuen que serà indefinit, afegeix més pressió al subministrament i liquiditat de les utilities europees. "S'enfronten ara a un hivern encara més dur després del tancament de Gazprom de la seva única ruta de subministrament a Alemanya", ha dit la companyia en una nota.

"Encara que això redueix els subministraments hivernals d'Europa en només un 2% aproximadament respecte al nivell de flux d'agost, totes les reduccions marginals pesen exponencialment als preus del mercat", ha destacat el cap d'S&P Global Ratings per a les utilities d'EMEA, Emmanuel Dubois-Pelerin.

Recorda, a més, que a principis d'agost S&P ja va elevar la seva hipòtesi sobre el preu del TTF a Europa "fins a nivells molt superiors als que havien prevalgut fins a mitjans del 2021". I els experts de la companyia creuen que només pujarà a partir d'ara.

"Les pressions de l'oferta i l'impuls dels governs per emmagatzemar gas 'a qualsevol preu' per tal de millorar la seguretat del subministrament malgrat els talls de gas russos no són els únics factors que preveiem que seguiran recolzant uns preus del gas i l'electricitat molt elevats durant els propers mesos", remarca S&P, que diu que "a això cal afegir-hi l'escassa disponibilitat d'energia hidroelèctrica al sud d'Europa, l'escassa generació nuclear francesa, el lent augment de la generació amb carbó i la lentitud del consum residencial i comercial”.

Tal com apunta, "amb les opcions limitades de subministrament, el restabliment de l'equilibri energètic a Europa depèn ara de la reducció de la demanda, d'acord amb l'objectiu del 15% fixat per la UE per a l'hivern".

L'agència de qualificació considera que els elevats preus "agreujaran la ja aguda qüestió de qui ha de suportar l'enorme càrrega financera resultant". Els analistes de la companyia calculen que la factura energètica d'Europa "superarà els nivells anteriors a la pandèmia en força més d'un bilió d'euros", tot i que els governs han intervingut per recolzar el funcionament del mercat i determinades empreses de serveis públics d'una forma sense precedents.

"Malgrat la intervenció sense precedents dels governs als mercats i les empreses de serveis públics específiques, l'inevitable redisseny del mercat del gas serà complex i comporta molts riscos per a les 'utilities' aquest hivern. Els impostos imprevistos també poden fer efecte als beneficis de la generació d'energia, en gran mesura de cost fix, sobre la producció no coberta”, ha destacat Dubois-Pelerin.

I ha explicat també que "en termes més generals, atesa la massiva comptabilització de garanties als volàtils mercats energètics, creiem que els governs europeus estan cada vegada més disposats a donar suport a la liquiditat a les borses d'energia i a les empreses de serveis públics europees contra els moviments massius de comptabilització de garanties de cobertura".

Segons S&P, les tecnologies de generació que corren més risc són la hidroelèctrica comercial, les renovables, la nuclear i la biomassa.

Noticias relacionadas

contador