ep jerome powell presidente de la fed
-/Federal Reserve /dpa - Archivo

El president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, es convertirà en protagonista indiscutible de la reunió de grans banquers centrals que se celebra aquest dijous i divendres a Jackson Hole (Wyoming) i que serà en aquesta ocasió virtual, donada la complicada situació provocada per la pandèmia de Covid-19.

Després de publicar-se, dimecres passat, el contingut de les actes de la Fed corresponents a la reunió de juliol, que va reflectir que l'organisme creu que el coronavirus continuarà "llastrant pesadament" l'economia, els inversors tenen molta curiositat per saber quines mesures prendrà el banc central estatunidenc a la reunió del 15 i 16 de setembre dins del procés de revisió del marc de polítiques monetàries. S'espera que Powell anticipi detalls a la seva intervenció del dijous a Jackson Hole i això, sens dubte, es convertirà en un catalitzador per als mercats.

"Després de veure com les actes de la reunió de la Reserva Federal de juliol han afectat l'apetit pel risc, (Jackson Hole) oferirà l'oportunitat de posar-se al dia un mes després d'aquesta trobada i amb focus a la reunió de mitjan setembre", reconeix Neil Wilson, director d'anàlisi de Markets.com.

Els bancs centrals han estat i continuen sent determinants en l'esdevenir dels índexs des que va esclatar la pandèmia. El seu suport, a través de plans de contingència històrics, ha estat fonamental, i tot el que diuen o fan té una gran repercussió. Les actes de la setmana passada van provocar importants caigudes a les borses davant el pessimisme d'aquest panorama. Ara, com sempre, el mercat podria reaccionar en positiu si la Fed respon amb la suficient força -com ha fet fins ara- per a enfrontar aquest escenari.

A la reunió de juliol, la Fed va mantenir els tipus sense canvis en el rang del 0-0,25%, en el qual ha estat des del 15 març, quan va aplicar una segona retallada d'emergència (de 100 punts bàsics) en el marc d'una bateria d'accions per a contrarestar els efectes de la pandèmia. Així mateix, va reafirmar tots els estímuls contra la Covid-19.

A més de mantenir baixes les taxes, el Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC per les seves sigles en anglès) va expressar el seu compromís de seguir comprant bons i la varietat de programes de préstecs i liquiditat també associats amb la resposta a la crisi provocada pel virus.

'NAVEGANT LA DÈCADA QUE VE'

El títol del simposi de banquers centrals d'enguany a Wyoming -'Navegant la dècada que ve: implicacions per a la política monetària'- ja deixa clar que aquests centraran les seves compareixences en els seus plans a curt i mitjà termini en política monetària. El titular de la compareixença de Powell -'Revisió del marc de la política monetària'- anticipa que el president de la Fed no farà un discurs buit de contingut, sinó tot el contrari.

"El titular (...) és coherent amb l'opinió que la conferència es considera una possible oportunitat perquè Powell proporcioni més detalls en relació amb els propers canvis en el marc de la política monetària de la Reserva Federal", reconeixen els experts de Rabobank.

Deutsche Bank creu que, en aquest sentit, Jackson Hole serà "un teló de fons perfecte" per a discutir els temes de la revisió del marc de polítiques monetàries en curs de la Fed. En la seva opinió, és probable que el president de la Fed resumeixi les principals conclusions d'aquesta revisió i esbossi les possibles implicacions per al banc central en el futur.

CNBC publica aquest dimarts que Powell esbossarà "el que podria ser l'esforç més actiu del banc central per a estimular la inflació cap a nivells més saludables". "Les expectatives són molt altes per aconseguir quelcom significatiu el dijous", reconeix Tom Graff, cap de renda fixa de Brown Advisory. "Aquest és probablement un discurs històric", afegeix.

El discurs de Jerome Powell tindrà lloc entorn de les 15:00 hora espanyola. El que digui el cap de la Fed s'espera que tingui també un impacte clar sobre el dòlar. "Encara que el banc central segueix disposat a crear més estímuls, ha descartat una vegada i una altra les taxes negatives i el control de la corba de rendiment, la qual cosa és una notícia lleugerament bona per als alcistes del dòlar", subratlla Rony Nehme, analista en cap de Squared Financial.

Noticias relacionadas

contador