• Anticipa que revisarà a l'alça les seves previsions sobre el creixement i els preus
  • També confirma que la volatilitat vista al febrer no frenarà les pujades de tipus
le-senat-confirme-la-nomination-de-powell-a-la-tete-de-la-fed

Ara ja si. Comença l''era Powell' al capdavant de la Reserva Federal (Fed). Després de succeir Janet Yellen al capdavant del banc central dels EUA al començament de mes, Jerome Powell, protagonitza la seva primera compareixença davant el Congrés. I, com s'esperava, el canvi servirà perquè, per ara, tot segueixi igual.

Davant els congressistes, Powell no ha amagat quin és el dilema al qual el banc central dels EUA s'enfronta ara. El d'inflar nous excessos o desequilibris a l'economia més gran del món amb una retirada dels estímuls massa tèbia i el de rebentar la recuperació si actua massa ràpidament. Òbviament, no ha estat tan explícit. "La Fed continuarà buscant l'equilibri entre evitar el reescalfament de l'economia i portar la inflació al 2%", ha exposat al seu discurs inicial.

De moment, Powell atacarà aquest dilema amb el mateix plantejament que la seva predecessora: pujant els tipus poc a poc i aprimant el balanç de la Fed, també sense presses. Com el nou president ha assegurat, el brot de volatilitat que va posar el mercat dels nervis a l'arrencada de febrer no frenarà la pujada dels tipus d'interès als EUA. Al cap i a la fi, ha sostingut, l'impacte econòmic d'aquest ensurt no ha estat "fort" i, en canvi, "la perspectiva sobre l'activitat econòmica és forta".

Sense canvis a l'escenari, Powell seguirà el camí que Yellen va deixar durant la seva última reunió com a presidenta i elevarà els tipus durant la seva primera reunió com a president, la dels dies 20 i 21 de març. Durant aquesta cita elevarà el preu del diner en un quart de punt, fins a l’1,5-1,75%. El mercat concedeix una probabilitat del 87% a aquest increment, de manera que el sorprenent seria que no s’ho executés.

Seria el primer dels tres augments previstos per 2018, una seqüència que perllonga les cinc pujades escomeses des de finals de 2015 -una el 2015, una altra el 2016 i tres el 2017-. Les vegades que té previst apujar els interessos la Fed aquest any serà el principal assumpte del conclave monetari de març. El mercat vigilarà si, com va deixar entreveure l'entitat al desembre, manté la seva intenció de fer tres increments o si, per contra, contempla l'opció de dur a terme fins a quatre pujades, una per trimestre.

Durant el torn de preguntes i respostes davant els membres del Comitè de Serveis Financers de la Cambra de Representants (dijous compareixerà davant el Comitè Bancari del Senat amb el mateix discurs), Powell ha assenyalat que "cal vigilar els possibles desequilibris financers i el camí de la inflació", encara que, de moment, els dos factors estan sota control.

Preguntat sobre l'estrenyiment dels rendiments dels bons del tresor a 2 a 10 anys, la corba de rendibilitats dels quals podria invertir-se i ser el preludi d'una recessió, ha assenyalat que no el preocupa, perquè això indica actualment un major creixement econòmic als Estat Units. "La situació ara és diferent", ha dit Powell, perquè la inflació es troba sota control i la Fed no necessita pujar tipus ràpidament per contenir-la.

Des de desembre, les dades suggereixen un enfortiment econòmic i del mercat laboral. A més, les dades reforcen la meva confiança que la inflació es mou cap al nostre objectiu

Sobre la inflació, s'ha mostrat contrari tant a elevar com a reduir l'objectiu d'estabilitat de preus al 2%, perquè és "un estàndard acceptat a nivell global i seria complicat per a qualsevol banc central allunyar-se'n". Sobre la pujada dels salaris, ha comentat que per aconseguir un ascens "sostenible" dels sous, cal "augmentar la productivitat", un dels principals problemes que la Fed no ha pogut resoldre durant els últims anys.

El seu optimisme sobre el creixement econòmic als EUA i sobre l'evolució de la inflació cap a l'objectiu del 2% fa preveure el consens que els membres de la Fed revisin a l'alça les seves projeccions econòmiques durant la reunió del proper 20/21 de març, cosa que al seu torn pot provocar que també augmentin les seves previsions per a les pujades dels tipus d'interès. En la seva última estimació, van anticipar tres pujades el 2018. El mercat es pregunta si ara començaran a anticipar-ne fins a quatre.

La resposta que més impacte ha tingut al mercat ha estatprecedida per una qüestió sobre si la Fed podria apujar els tipus d'interès en quatre ocasions durant 2019. "Des de desembre, les dades suggereixen un enfortiment econòmic i del mercat laboral. A més, les dades reforcen la meva confiança que la inflació es mou cap al nostre objectiu. També hem vist fortalesa a tot el món i més estímuls fiscals. Cada membre del FOMC (el comitè que decideix la política monetària) actualitzarà les seves previsions sobre la base de la nova informació disponible". La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys ha repuntat fins al 2,918% després d'aquestes paraules (màxim anual al 2,956%) i Wall Street ha augmentat les seves caigudes.

Sobre el ritme de reducció del balanç de la Fed, que actualment puja a uns 4,4 bilions de dòlars, Powell ha explicat que al final d'any està previst que es redueixi fins a 4 bilions. A més, durant els dos pròxims anys la previsió és que es redueixi fins a aconseguir una forquilla entre 2,5 i 3 bilions a finals de 2020. Abans de la crisi, el balanç de la Fed era d'uns 0,8 bilions dòlars.

Com a conclusió, Powell ha comentat que tant l'economia dels EUA com l'economia mundial gaudeixen d'un període d'alt creixement i que el seu principal objectiu és que el bon moment actual pugui estendre tot el que sigui possible.

Noticias relacionadas

contador