ep presidentegobierno pedro sanchez firmasecretario generalpo
Eduardo Parra - Europa Press

El president del Govern, Pedro Sánchez, i el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, han signat aquest dijous a La Moncloa a primera hora del matí l'acord per als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per 2019, que inclou una pujada del salari mínim fins als 900 euros.

El cap de l'Executiu ha citat aquest dijous a les 8.30 hores el líder morat per rubricar el document que Govern i Podem van tancar durant la nit aquest dimecres, després de dies d'intensos contactes per salvar els esculls que havien sorgit durant l'última fase de la negociació. Iglesias i Sánchez van acabar resolvent aquestes diferències durant la trobada que van mantenir aquest dimecres a la tarda a La Moncloa i després de revisar el document els respectius equips, el líder de Podem ha tornat aquest dijous per signar l'acord.

Podem exigia que l’SMI pugés a 1.000 euros al mes, tot i que el Govern era partidari de quedar-se per sota d'aquesta quantitat

S'hi inclou elevar el salari mínim interprofessional (SMI) el 2019 fins als 900 euros mensuals. Precisament aquest era un dels esculls que estaven impedint arribar a l'acord, ja que Podem exigia que l’SMI pugés a 1.000 euros al mes, tot i que el Govern era partidari de quedar-se per sota d'aquesta quantitat. I és que Sánchez s'havia compromès el passat mes de juliol a portar el salari mínim fins als 1.000 euros per al 2020.

Actualment l’SMI és al 735,9 euros mensuals, de manera que elevar-lo a 900 euros suposa un increment percentual del 22,3%, l'equivalent a 164,1 euros més. El Govern de Mariano Rajoy va pactar amb els sindicats una pujada progressiva per portar-lo fins als 850 euros mensuals el 2020. En concret, es va acordar un augment del 4% el 2018, del 5% el 2019 i del 10% el 2020, de manera que al final del període l’SMI arribés als 850 euros mensuals. No obstant això, el Govern del PSOE i Podem han pactat anar més enllà.

Però no s'han quedat aquí. L'acord també preveu destinar més fons per a dependència i augmentar els diners que es destina al Pla Estatal d'Habitatge. Es regularan els preus del lloguer per donar més protecció als inquilins i es farà un canvi en la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU) perquè els ajuntaments puguin regular el preu del lloguer a les "zones tensades", és a dir, a les ciutats com Madrid i Barcelona.

Així mateix, Govern i Podem han pactat una pujada d'un punt en l'impost de patrimoni a les grans fortunes (per sobre de 10 milions d'euros) i que les pensions mínimes i no contributives pugin un 3% el 2019, la qual cosa tindrà un cost de 384 milions d'euros, mentre que la resta de les pensions augmentaran un 1,6%, segons l'IPC previst per a l'any que ve, per la qual cosa es destinaran 704 milions d'euros. També es contempla que els permisos de paternitat i maternitat siguin iguals (8 setmanes el 2019, encara que pujarà a 12 el 2020 i a 16 setmanes el 2021), i intransferibles, alguna cosa que estarà regulat per llei i que tindrà un impacte pressupostari de 300 milions d'euros, un augment de les beques i una baixada de les taxes universitàries, i s'ha acordat la reforma parcial de la Llei Electoral. que suposarà l'obligatorietat de les llistes cremallera i el mailing electoral conjunt, cosa que estalviarà diners a l'Estat.

El pacte inclou mesures sobre transició energètica i una càrrega impositiva als beneficis del sector que permetin alleujar la recuperació alcista del preu de l'energia per a consum domèstic. També s'ha pactat la regulació de la publicitat dels jocs d'atzar en termes similars a l'alcohol i el tabac, i s'eliminarà del codi penal el controvertit article 315.3 que persegueix els sindicalistes perquè inclou penes de presó per als piquets de les vagues. A més, es permetrà als ajuntaments en superàvit destinar fons a implementar la gratuïtat de l'escolarització 0-3 anys.

Acuerdo Gobierno-Unidos Podemos Presupuestos by Bolsamanía on Scribd

NEGOCIACIÓ COMPLICADA

L'Executiu i la formació d'Iglesias des del mes d'agost estaven negociant els comptes públics i les dues parts preveien tenir a punt l'acord global aquesta setmana, abans d'enviar a la Comissió Europea, com a molt tard el 15 d'octubre, les línies generals del pla pressupostari.

No obstant això, les negociacions es van estancar el cap de setmana, després que el Govern remetés a Podem una proposta per escrit que va resultar "decebedor" per a la formació morada, en no plasmar els compromisos verbals que, segons Podem, havia manifestat l'executiu.

El partit d’Iglesias va anunciar dilluns que en aquell moment eren al 'no', perquè faltaven algunes de les mesures que consideren prioritàries i fonamentals, com les destinades a punxar la bombolla del lloguer, la pujada del salari mínim, la recuperació del subsidi per desocupació a partir dels 52 anys i la provisió de fons per pagar les ajudes de dependència als beneficiaris que no les cobren. Al final, Govern i Podem s'han acostat postures i han aconseguit tancar un acord.

Noticias relacionadas

contador