ep presidentegobierno pedro sanchez 20180819125202
EUROPA PRESS/RICARDO RUBIO

El Govern està determinat a presentar un projecte de Llei de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per a 2019 abans de final d'any, preferiblement el novembre, indiquen fonts de l'Executiu. S’obriria així la possibilitat que estiguessin aprovats el febrer, abans de la precampanya de les municipals i autonòmiques de maig.

El desig del president, Pedro Sánchez, és que aquests pressupostos es facin amb el sostre de despesa elaborat pel seu gabinet, que preveuen 6.000 milions d'euros més de despesa no financer que els comptes de 2018 aprovats per l'Executiu de Mariano Rajoy.

El problema és que l'acord sobre el sostre de despesa aprovat pel Consell de Ministres de Sánchez va ser rebutjat el juliol pel Congrés i, tot i que Sánchez intenti de nou l'aval de la cambra baixa, el PP podria vetar-los de manera irreversible al Senat -on gaudeix de majoria absoluta- gràcies a una reforma que Rajoy va dur a terme el 2012 de la Llei d'Estabilitat Pressupostària.

Per tornar a la situació anterior en què el veto del Senat no sigui definitiu i que el Congrés tingui capacitat per aixecar-lo, el PSOE, amb el suport d’Units Podem, Compromís i ERC, ha registrat una proposició de llei per modificar la Llei de estabilitat pressupostària, l'única que atorga aquesta capacitat de veto irreversible al Senat, que no el té sobre cap altra, tampoc la de Pressupostos.

Amb els Pressupostos solucionats el febrer, s'asseguren que aquest tema no interfereixi en les eleccions municipals i autonòmiques de maig de 2019

Si la reforma es porta a terme a temps, l'Executiu podrà preparar un projecte de pressupostos més expansiu. Però si no, afirmen en l'equip de Sánchez, ho faran amb el sostre de despesa vigent, l'últim que va aprovar Rajoy i amb el qual es van elaborar els comptes de 2018.

En aquest cas, el Govern de Sánchez no comptaria amb 6.000 milions d'euros addicionals, però podria canviar les prioritats i repartir els recursos de forma diferent de com ho va fer Rajoy. I amb el debat sobre els Pressupostos solucionat el febrer, els socialistes s'assegurarien que aquest tema no interferiria en la campanya de les eleccions municipals i autonòmiques de maig de 2019.

Preguntat durant roda de premsa per la data límit que el Govern es marca per presentar un projecte de pressupostos, Sánchez ha restat importància al moment en què s'aconsegueixi reformar la Llei d'Estabilitat Pressupostària perquè el debat central és que "Espanya creix i necessita redistribuir aquest creixement".

SANEJAR COMPTES PÚBLICS I RECONSTRUIR L'ESTAT DEL BENESTAR

Segons l'opinió del cap de l'Executiu, és possible combinar la necessitat de "seguir sanejant els comptes públics" amb la "reconstrucció de l'Estat de Benestar". "Aquest és el debat, no quan s’aprovarà la Llei d'Estabilitat Pressupostària", ha assenyalat.

Sánchez ha insistit que Espanya ha de recuperar cohesió social, perquè la crisi ha aprofundit en la desigualtat entre generacions, amb els joves com un dels col·lectius que més ha colpejat la crisi a causa de les retallades en educació i de les seves dificultats per accedir a un habitatge.

Per això, ha fet una crida als grups polítics perquè donin suport al Govern en matèria pressupostària perquè "no pot ser que els grups siguin més estrictes que les institucions" europees, amb les quals Sánchez ha pactat uns nous objectius de dèficit públic i deute i el sostre de despesa per a 2019.

Noticias relacionadas

contador