ep pablo iglesiaspablo echeniquecirculobellas artes
Europa Press - Europa Press

El secretari d'Organització de Podem, Pablo Echenique, ha assegurat aquest dilluns que les negociacions dels Pressupostos no van bé en aquest moment, perquè algunes de les mesures que ha plantejat el Govern en matèria d'habitatge, ocupació o dependència, entre d'altres, "no estan a l'altura" i, per això, ha assenyalat que ara estan en el "no", tot i que tenen l'esperança de reconduir la situació.

"Nosaltres tenim voluntat constructiva, ens estem matant a treballar perquè aquests Pressupostos siguin veritablement socials, però la veritat és que a hores d'ara falten avenços en temes molt importants", ha afirmat durant la roda de premsa que ha ofert a la seu del partit després de la reunió de l'Executiva.

Així ho ha assegurat Echenique després de recordar que aquesta és una "setmana decisiva" per a les negociacions, ja que Podem vol tenir tancat un acord abans que el Govern remeti el 15 d'octubre a la Comissió Europa el seu pla pressupostari, perquè aquest reflecteixi les seves prioritats.

Podem vol tenir tancat un acord abans que el Govern remeti el 15 d'octubre a la Comissió Europa el seu pla pressupostari

Podem ha mostrat el seu malestar amb el desenvolupament de les negociacions pressupostàries després d'haver rebut per part del Govern un document responent a l'oferta que el partit morat li va remetre fa dues setmanes amb les seves propostes per elaborar uns comptes públics del seu grat.

"Les primeres respostes del Govern al document que li vam enviar per negociar els pressupostos no estan a l'altura del que espera la ciutadania d'aquest país en punts importants. Esperem reconduir la situació al llarg d'aquesta setmana perquè és molt important que es portin a terme polítiques públiques que són de sentit comú", ha emfatitzat Echenique durant la roda de premsa.

LA SETMANA PASSADA PODEM ERA OPTIMISTA

D'aquesta manera, la resposta de l'Executiu de Pedro Sánchez ha donat un gir a les negociacions i ha fet canviar les expectatives de Podem, que ara se situa al 'no', després que el mateix secretari general, Pablo Iglesias, es mostrés divendres passat "optimista" davant la possibilitat de tancar un acord pressupostari amb el Govern aquesta setmana.

"Quan ho hem vist per escrit conté una sèrie de passos enrere en els quals no es reflecteix el que havien transmès verbalment. Semblava que hi havia avenços, però quan hem rebut els seus compromisos polítics veiem un munt de passos enrere i no hi veiem reflectides aquestes paraules", ha emfatitzat Echenique. En resum, consideren que són mesures "decebedores" i de "maquillatge".

En concret, el dirigent morat ha assenyalat que consideren que no hi ha "avenços decidits" en mesures per baixar els lloguers i la factura de la llum, per lluitar contra la precarietat laboral, com la pujada del salari mínim a 1.000 euros el 2019, o en l'aplicació de la llei de dependència. "Pensem que ha d'haver-hi avenços decidits a la part de baixar els lloguers. El Govern s'ha de comprometre amb una baixada dels preus dels lloguers en zones tensades i de moment no ho està fent", ha recriminat.

"El Govern s'ha de comprometre amb una baixada dels preus dels lloguers en zones tensades i de moment no ho està fent"

Al document que el Govern ha remès a Podem tampoc hi ha, segons Echenique, "mesures serioses perquè els grans tenedors d'habitatge, els que en tenen més de deu, els posin al mercat a preus assequibles". "No pot ser que els especuladors immobiliaris estiguin tensant el mercat quan hi ha un problema d'habitatge important", ha denunciat.

Tampoc veuen avenços suficients en mesures per lluitar contra la precarietat laboral. Per exemple, recriminen al Govern que no es comprometi amb la pujada del salari mínim a 1.000 euros el 2019, o que vulgui mantenir el subsidi a aturats de llarga durada només per a majors de 55 anys, quan caldria baixar-lo almenys fins als 52, segons Podem i, a més, tornar a atorgar-lo en funció dels ingressos individuals de l'aturat afectat, i no del nucli familiar.

"També pensem que hi ha d'haver més avenços decisius en la llei de dependència. Els avenços que ens planteja el Govern en aquest punt són inacceptables", ha criticat el secretari d'Organització i 'número tres' de Podem.

IGLESIAS PARLARÀ AMB SÁNCHEZ

Segons Echenique, "aquests tres punts són especialment importants", tot i que hi ha altres mesures que també consideren decebedores i insuficients, com les que ja ha impulsat el Govern per abaixar el preu de la llum. Això sí, el dirigent ha reconegut "avenços importants" en matèria de fiscalitat.

Iglesias té previst parlar directament amb el president del Govern, Pedro Sánchez, per traslladar-li el malestar de Podem i tractar de reconduir les negociacions

En tot cas, el secretari d'Organització, que s'està encarregant coordinar les negociacions, ha assegurat que esperen "reconduir" la situació al llarg de la setmana, i passar del 'no' al suport. "Treballarem molt dur aquesta setmana per aconseguir-ho, però us volíem transmetre quina és la situació actual, sense condicions", ha explicat.

De fet, fonts de l'Executiva han explicat que Iglesias té previst parlar directament amb el president del Govern, Pedro Sánchez, per traslladar-li el malestar de Podem i tractar de reconduir les negociacions.

EL PSOE CREU QUE ENCARA HI HA TEMPS

El PSOE creu que encara hi ha "temps, marge i voluntat" d'arribar a un acord global amb Podem sobre el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat per a 2019 i atribueix l'advertència de la formació morada sobre la manca d'avenços a un intent d'aconseguir majors cessions del Govern en la negociació.

Així ho ha manifestat la portaveu del Comitè Electoral del PSOE, Esther Peña, a la seu del PSOE a Ferraz, al final de la primera reunió que s'ha celebrat aquest òrgan que prepararà el partit per a les municipals, autonòmiques i europees de maig de 2019.

Noticias relacionadas

contador