• Les dues parts reprenen les reunions a Brussel·les aquest dimarts i aquest dimecres
ilustracion-brexit
Pixabay

El Brexit torna a centrar l'atenció dels inversors. En realitat mai ha deixat d'estar present entre les principals preocupacions del mercat, però durant les últimes setmanes sembla haver quedat en un segon pla per la crisi turca. No obstant això, aquest dimarts el Regne Unit i la Unió Europea (UE) reprenen les negociacions a Brussel·les, i les postures segueixen igual d’allunyades com abans. Per això, les apostes sobre la possibilitat que hi hagi una sortida sense acord, l’anomenat Brexit dur, s'han disparat.

Així ho confirma la casa d'apostes Betway, que diu que cada vegada són més els que creuen que no hi haurà acord. De fet, ara mateix el Brexit dur guanya 8/11, i les probabilitats que es produeixi un segon referèndum sobre l'adhesió del Regne Unit a la UE "s'estan escurçant dràsticament". Ara les probabilitats són d'un 2/1 davant del 7/2 anterior, és a dir, que cada vegada són més els que aposten perquè els britànics tinguin una segona oportunitat per decidir sobre la futura relació del país amb Europa.

"El Regne Unit està arribant al final de les converses sobre el Brexit, però això no vol dir que estiguem més a prop de l'acord", ha dit Alan Alger, de Betway, que remarca que és "preocupant" que les dues parts s'estiguin donant compte que el Brexit dur sembla el resultat més probable.

De fet, pocs creuen que el nou ministre del Brexit, Dominic Raab, que aquest dimarts es reuneix amb Michel Barnier, cap negociador per part de la UE, a Brussel·les, aconsegueixi alguna cosa que el seu predecessor no va aconseguir i tanqui un acord. "La creixent probabilitat que se celebri un segon referèndum afegeix més llenya al foc polític. Haurem d'empassar un Brexit dur o aconseguir un altre vot de la ciutadania, i les probabilitats d'un altre referèndum s'han reduït significativament", ha remarcat Alger.

En els últims dies les dues parts han destacat que les probabilitats que les converses se salden sense acord han augmentat. Primer va ser el secretari d'Estat de Comerç Internacional del Regne Unit, Liam Fox, que va dir que les probabilitats que les negociacions fracassin i no hi hagi acord sobre el Brexit havien passat d'un 50%-50% a un 60%-40%. Posteriorment el ministre d'Afers Exteriors de Letònia, Edgars Rinkevics, va assegurar que hi ha un "risc molt considerable" que, amb el temps esgotant-se ràpidament, el Regne Unit abandoni el bloc sense un acord.

Les converses formen part d'un últim esforç dels ministres del Regne Unit per convèncer els seus homòlegs europeus que donin suport als plans de la primera ministra britànica, Theresa May, que ja han estat desestimats pel cap negociador de la UE, Michel Barnier.

EL SENTIMENT CONTINUA SENT NEGATIU

Per això, el sentiment sobre el Brexit segueix sent tan negatiu. Els experts de MUFG Bank recorden que durant les últimes setmanes les notícies han estat escasses (el Parlament britànic ha estat en recés des del 24 de juliol), però la veritat és que no hi ha "cap millora real" sobre la resolució d'aquest problema. I això que només queden vuit setmanes perquè expiri el termini autoimposat per tancar l'acord sobre la retirada del Regne Unit i que es produeixi de manera ordenada. "Un termini de temps molt curt tenint en compte que els plans de Theresa May no han convençut a Brussel·les ni tampoc a nivell intern, amb una forta divisió tant dins com fora del seu partit", destaca per la seva banda des de la companyia d'anàlisi Alphavalue.

No obstant això, no tots els analistes són tan pessimistes respecte al Brexit. Des de Phanteon Macroeconomics apunten en un informe que els inversors no han de creure tot el que es diu sobre el risc que no hi hagi acord. Segons la seva opinió, el fet que les dues parts parlin d'això no és més que una estratègia per "intentar que l'altre cedeixi terreny" i rebaixi les seves exigències per tancar un tracte. A més, apunta que per a May serà "més factible" celebrar un segon referèndum si el Parlament està tan dividit que és impossible que recolzin els seus plans sobre el Brexit. "Davant de les alternatives d'un Brexit sense acord i altres eleccions, és probable que suficients parlamentaris conservadors donin suport a May", conclouen.

Noticias relacionadas

contador