mark carney boe

El Banc d'Anglaterra ha advertit sobre els riscos significatius per la interrupció de l'accés directe per als serveis financers després del Brexit i ha demanat a la Unió Europea que faci un major esforç per garantir una transició sense problemes.

Al seu informe d'estabilitat financera, el Banc d'Anglaterra ha dit que s'han aconseguit avenços en els preparatius per al Brexit, però que encara hi ha riscos per als contractes de derivats. El comitè de política financera del Banc d'Anglaterra, presidit pel governador Mark Carney, ha demanat a la UE que posi de la seva part per resoldre el problema.

El Regne Unit ha dit que està disposat a promulgar mesures temporals per permetre que les companyies financeres amb seu a la UE segueixin brindant serveis als usuaris del Regne Unit després de Brexit, reduint el risc d'interrupció per als clients britànics.

"L’FPC continua supervisant els preparatius per mitigar la interrupció dels serveis financers que podrien sorgir del Brexit. Hi ha avenços, però segueixen existint riscos materials", diu l'informe del BoE.

"Els més riscos d'interrupció que queden són on les autoritats del Regne Unit i de la UE necessiten implementar mesures, com garantir la continuïtat dels contractes de derivats existents. Fins al moment, la UE no ha indicat una solució anàloga a un règim de permisos temporals," afegeixen.

El Banc d'Anglaterra també confia que els bancs del Regne Unit puguin donar suport a l'economia del país després del seu divorci caòtic de la UE. "Com es va establir anteriorment, l’FPC jutja que els riscos del Brexit no justifiquen reserves addicionals de capital per als bancs", ha dit el BoE.

Deixant de banda els riscos del Brexit, el comitè ha dit que els riscos per al sistema financer eren els esperats. El deute de llars i empreses és més baixa que el 2008 en relació amb els ingressos i el creixement del crèdit està en línia amb el creixement del PIB.

El crèdit al consumidor s'està expandint ràpidament, però l’FPC ha pres mesures per assegurar-se que els bancs puguin absorbir grans pèrdues en els préstecs al consum. També ha endurit els estàndards de préstecs hipotecaris i no està fent ajustos al seu coixí de capital anticíclic d'1%.

El BoE ha afirmat que els riscos globals eren materials i que havien augmentat. Aquests inclouen la vulnerabilitat de la zona de l'euro als alts nivells de deute públic i els vincles entre els bancs i els governs i l'augment dels riscos als mercats emergents. L'augment de les tensions comercials i l'elevat deute corporativa xinesa i nord-americana també són riscos que cal tenir en compte.

El comitè també requereix que els bancs demostrin que estan preparats per a atacs cibernètics i poden recuperar-se d'un atac als seus sistemes informàtics.

Noticias relacionadas

contador