• El secretari del Tresor nord-americà assegura que el país es manté obert als negocis i acords comercials amb la resta del món
  • S'espera que el president dels EUA emfatitzi el seu discurs de l’"America First" (Amèrica Primer) durant la seva intervenció a Davos
cbmnuchin5 short

El secretari del Tresor dels EUA, Steven Mnuchin, ha tornat a fer-ho i aquesta vegada des del Fòrum econòmic mundial que se celebra a la ciutat suïssa de Davos. Ha tirat llenya al foc de la guerra verbal de divises deixant clar que un dòlar feble és més que benvingut perquè beneficia l'economia del país.

Alhora, encapçalant la delegació nord-americana que ha aterrat al fòrum econòmic, ha preparat el terreny per a l'arribada i el discurs del president dels EUA, Donald Trump. El republicà iniciarà la seva estada demà i s'espera que divendres, quan es dirigeixi al món des de Davos, faci un nou al·legat a favor del proteccionisme. Els operadors deixen de banda el dòlar, que s'ha depreciat fins a un mínim de tres anys en l'índex que mesura el seu acompliment contra sis rivals, per sota dels 90,00 punts, davant la perspectiva que durant el seu discurs emfatitzi les seves polítiques de l’"America First" (Amèrica Primer).

Sota aquesta agenda, Trump ha amenaçat de retirar-se de l'acord de lliure comerç d'Amèrica del Nord, ha negat l'acord sobre el canvi climàtic global i ha criticat les institucions globals, incloent-hi les Nacions Unides i l'OTAN.

EL DÒLAR FEBLE AFAVOREIX EL COMERÇ EXTERIOR

Abans d'escoltar Trump, els líders mundials congregats a Davos han carregat contra el proteccionisme del magnat, especialment el primer ministre italià, Paolo Gentolini, que ha assenyalat que "respecta les idees de Trump, però que no està d'acord amb les seves postures en immigració, canvi climàtic o comerç exterior".

Mnuchin, per la seva banda, ha tingut la missió d'exercir de 'poli bo' i ha deixat clar que els EUA està "completament" compromès amb el comerç lliure i just, segons recull l'Associated Press. Però han estat els seus comentaris sobre el dòlar els que han causat enrenou. L'índex del dòlar, en concret, s'ha depreciat un 0,47% després de les seves paraules sobre la moneda.

"Òbviament, un dòlar més feble és bo per a nosaltres pel que fa al comerç i presenta moltes oportunitats", ha dit Mnuchin als periodistes a Davos, segons 'Bloomberg', i ha afegit que el valor a curt termini de la moneda "no és en absolut una preocupació".

"A més llarg termini, la fortalesa del dòlar és un reflex de la fortalesa de l'economia nord-americana i del fet que és i continuarà sent la moneda principal en termes de la moneda de reserva", ha afegit el secretari del Tresor nord-americà.

El dòlar es desploma un 1,6% enfront del ien des dels màxims de dimarts i va en camí d'aconseguir els 109 iens, nous mínims de quatre mesos. La lliura ha superat els 1,41 dòlars i s'enfila fins als 1,4175 dòlars, de camí als 1,4330 dòlars. I l'euro, per la seva banda, supera els 1,2350 dòlars.

Noticias relacionadas

contador