• A partir de març, es començarà a negociar la futura relació amb els britànics
  • La sortida del Regne Unit tindrà una transició fins a desembre de 2020
cbmichelbarnier1

Michel Barnier, representant de la Unió Europea en la negociació del Brexit, ha explicat que la primera etapa d'aquest procés ha creat "incertesa i angoixa". En aquest escenari, la prioritat de les negociacions amb el Regne Unit han estat els "ciutadans" i la garantia dels seus "drets de residència, pensions, seguretat social, subsidis" durant tota la seva vida.

Durant la seva compareixença a la Comissió Mixta per a la Unió Europea, que s'ha celebrat al Congrés dels Diputats, per informar de l'estat actual de les negociacions, Barnier ha assenyalat que "el segon tema d'incertesa està relacionat amb el Pressupost Europeu", que va ser establert entre 2014 i 2021.

Barnier ha assenyalat que "els 28 països que van decidir el 2014 hauran de pagar el que van acordar fins a 2021". Per això, ha afegit que "el Regne Unit assumirà tots els seus compromisos i garanties". En la seva opinió, "és un bon resultat, però no és una revenja. Simplement cal saldar els comptes, com en una separació".

Irlanda és el tercer tema d'incertesa en les negociacions del Brexit. Barnier ha comentat que hi ha "cooperació" entre Irlanda i Irlanda del Nord i que ara mateix "no hi ha fronteres". Per garantir el control del Mercat Únic Europeu sense crear fronteres, "hem trobat un acord amb els britànics" perquè "no hi hagi fronteres".

TRACTAT SOBRE EL BREXIT

A partir d'aquí, la Unió Europea segueix negociant i ha començat a elaborar un tractat formal per regular el Brexit i que ha d'estar acabat en 10 mesos. Posteriorment, hi haurà un període de transició perquè el Regne Unit prepari la seva nova situació i al mateix temps negociï la seva relació futura amb la Unió Europea. Aquest tractat tindrà un període de sis mesos per ser aprovat, no més enllà de març de 2019.

Barnier ha assenyalat que el pròxim 29 de gener començarà "la negociació per a aquesta nova transició", que ha de ser "curta", des de març de 2019 fins al desembre de 2020. L'objectiu és mantenir l''status quo' econòmic entre la UE i el Regne Unit, que seguirà beneficiant-se i contribuint a les polítiques europees fins a desembre de 2020.

Noticias relacionadas

contador