• Si l'acord es ratifica pels membres de la Unió Europea el proper divendres, s'entraria a la segona fase de les negociacions "de manera immediata"
  • "Els drets dels ciutadans de la UE que viuen al Regne Unit i dels ciutadans del Regne Unit a la UE seguiran sent els mateixos un cop que el Regne Unit hagi abandonat la UE", ha dit la CE
juncker theresa may brexit
Twitter (@EU_Commission)

El president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, i la primera ministra britànica, Theresa May, han aconseguit aquest divendres un acord per tancar les bases del divorci del Brexit, cosa que permetrà a Londres i Brussel·les iniciar les converses sobre les relacions futures si així ho accepten els líders de la UE divendres que ve.

La Comissió s'ha mostrat "convençuda" que s'han assolit "progressos suficients en cadascuna de les tres àrees prioritàries dels drets dels ciutadans, el diàleg sobre Irlanda i Irlanda del Nord i l'acord financer", ha anunciat l'executiu comunitari en un comunicat després d'un esmorzar a Brussel·les entre May i Juncker.

"Correspon ara al Consell Europeu, el 15 de desembre de 2017, decidir si s'han realitzat progressos suficients, permetent a les negociacions passar a una segona fase", ha assenyalat la CE en aquest comunicat.

"El negociador es va assegurar que els drets dels ciutadans de la UE que viuen al Regne Unit i dels ciutadans del Regne Unit a la UE seguiran sent els mateixos un cop que el Regne Unit hagi abandonat la UE. La Comissió també s'ha assegurat que els procediments administratius siguin barats i simples per als ciutadans de la UE al Regne Unit", explica el comunicat.

Pel que fa a la liquidació financera, "el Regne Unit ha acordat que els compromisos assumits pels 28 membres de la UE siguin respectats pels 28, fins i tot pel Regne Unit", versa el comunicat de la CE.

Pel que fa a la frontera entre Irlanda i Irlanda del Nord, el Regne Unit reconeix la situació única de l'illa d'Irlanda i ha assumit "importants compromisos per evitar una frontera dura".

Jean-Claude Juncker, president de la Comissió Europea, va dir: "Aquesta és una negociació difícil, però ara hem aconseguit un primer avanç. Estic satisfet amb l'acord just que hem aconseguit amb el Regne Unit. Si els 27 Estats membres estan d'acord amb la nostra avaluació, la Comissió Europea i el nostre negociador principal, Michel Barnier, estan a punt per començar a treballar en la segona fase de les negociacions de manera immediata. Seguiré mantenint el Parlament Europeu molt involucrat durant tot el procés, ja que el Parlament Europeu haurà de ratificar l'acord final".

Noticias relacionadas

contador