• Les asseguradores gestionen més de 218.000 milions d'euros dels seus clients
pensiones

Un total de 8.431 persones majors de 65 anys van transformar els diners assolits amb la venda d'algun element patrimonial (segon habitatge, fons d'inversió, accions, etc) en una font garantida d'ingressos per a tota la vida en 2016.

Segons ha explicat la patronal de les assegurances Unespa, aquestes persones es van acollir als avantatges fiscals que es van establir per a aquest producte arran de l'última reforma de l'IRPF. Aquestes rendes vitalícies acumulen un volum d'estalvi sota gestió de 769 milions d'euros.

El 2016 ha estat el primer exercici complet en el qual s'han computat aquest tipus d'operacions d'assegurances, ja que les entitats van començar a comercialitzar aquests productes fa poc més d'un any.

Les dades recopilades per ICEA mostren com les asseguradores gestionaven fins a desembre del passat any 218.570 milions d'euros dels seus clients, després d'anotar un increment interanual del 5,66%. D'aquesta quantitat, 177.818 milions corresponen a productes de segur, un 6,03% més.

Aquestes assegurances aconsegueixen a tancament de desembre els 10.223 milions i registren un creixement del 27,47% en els últims 12 mesos

Els restants 40.752 milions constitueixen el patrimoni dels plans de pensions la gestió dels quals ha estat encomanada a entitats del sector. Aquest últim import és un 4,09% superior al registrat el passat exercici per les mateixes dates.

Unespa indica que les rendes vitalícies i temporals constitueixen el producte més rellevant en termes d'estalvi gestionat, perquè acumulen unes provisions tècniques de 84.669 milions d'euros, un 4,11% més que un any enrere.

També destaca la puixança d'assegurances individuals d'estalvi a llarg termini (SIALP), unes pòlisses, popularment conegudes com a Planes d'Estalvi 5, que movien a tancament d'any 1.991 milions. Així doncs, dupliquen amb folgança el volum de gestió d'un any per a un altre.

Per la seva banda, l'evolució dels plans individuals d'estalvi sistemàtic (PIAS) també és cridanera. Aquestes assegurances aconsegueixen a tancament de desembre els 10.223 milions i registren un creixement del 27,47% en els últims 12 mesos. Mentrestant, els capitals diferits repunten un 7,06% i sumen 48.507 milions d'euros.

Els ingressos per primes de l'assegurança de vida risc creixien en finalitzar l'exercici un 11,36% interanual, fins als 4.199 milions. "L'estirada d'aquesta línia de negoci es deu, en part, a la reactivació del crèdit hipotecari i del finançament al consum", explica Unespa.

Per quota de mercat en assegurança de vida, les principals entitats en aquest sector a Espanya són Vidacaixa, amb una quota de mercat del 24%, que pràcticament iguala als seus tres immediats perseguidors: Mapfre (9,8%), Santander Segurs (8,6%) o BBVA Segurs (8,1%). La suïssa Zurich (5,6%) i l'alemanya Allianz (4%) se situen a continuació, segons Unespa.

Noticias relacionadas

contador