macron-rend-hommage-au-president-italien-mattarella

Fins dimarts. Aquest és el termini que ha donat el president de la República italiana, Sergio Mattarella, als partits perquè negociïn la formació d'un govern alternatiu i evitar així la convocatòria de noves eleccions. El dirigent creu que hi ha possibilitats d'acord (el Partit Demòcrata s'ha mostrat disposat a un tracte amb el Moviment 5 Estrelles), per la qual cosa ha decidit donar una mica més de temps.

Segons va anunciar Mattarella aquest dijous, diversos partits li havien comunicat que necessitaven més temps per resoldre la crisi governamental i evitar l'avançament electoral, per la qual cosa ha decidit satisfer la seva petició i els ha instat a parlar de nou dimarts. Aquest dia el president italià convocarà de nou les formacions amb representació parlamentària per saber si hi ha o no possibilitat de formar un govern alternatiu.

I és que, com va recordar Mattarella, la dissolució del Parlament és una decisió que no s'ha de prendre a la lleugera. "La crisi s'ha de resoldre amb decisions clares i en poc temps", va dir als periodistes al Palau del Quirinale, en una compareixença que va oferir després d'acabar la ronda de consultes de dos dies que havia iniciat dimecres, després que el primer ministre Giuseppe Conte dimitís.

Conte va renunciar dimarts, després que el líder de la Lliga Nord, Matteo Salvini, anunciés que la seva coalició amb el Moviment 5 Estrelles ja no era viable i presentés una moció per forçar la convocatòria d'eleccions. No obstant això, només Mattarella pot dissoldre el Parlament, i ja ha deixat clar que únicament ho farà si els partits són incapaços d'arribar a un acord per formar un nou govern.

SALVINI, FORA DEL GOVERN

Salvini va donar per trencada la coalició amb la intenció de forçar les eleccions per aprofitar l'estirada del seu partit en les enquestes, que li donaven la majoria absoluta en coalició amb la conservadora Forza Itàlia, de Silvio Berlusconi, i Germans d'Itàlia. No obstant això, l'acostament que s'ha produït entre el Partit Demòcrata de Matteo Renzi i el M5S de Luigi Di Maio pot engegar a rodar les seves aspiracions. És una cosa que no s'esperava, i que ha trastocat tots els seus plans.

Un pacte d'esquerres (tenen escons suficients per formar un altre executiu alternatiu sense passar per les urnes) trauria del govern Salvini, que davant aquesta perspectiva ha donat un gir i ha proposat a Di Maio una reconciliació. Per la qual cosa alguns analistes titllen de gest desesperat, el líder de la Lliga Nord ha intentat un acord per conservar els ministeris que mantenia amb el gabinet de Conte. "Si algun dels que ha estat sempre dient que no (en referència a l'M5S) diu ara que sí, que formem un equip, que tinguem un objectiu, que construïm, que fem coses bones per al país... Jo sempre he dit que sóc una persona coherent, no guardo rancor, miro cap endavant", ha dit després de reunir-se amb Mattarella.

Però Di Maio sembla no estar ja disposat a passar per la pedra. El líder del Moviment 5 Estrelles ha criticat el seu exsoci per haver trencat l'aliança governamental de manera unilateral, per "capritxos estiuencs", i per tirar per terra els compromisos adoptats davant els italians en el programa polític negociat després de les eleccions generals de l'any passat . "Ha bloquejat polítiques que havien de ser aprovades i que anaven a millorar la vida dels italians", ha assenyalat.

Noticias relacionadas

contador