sergio mattarella italia

El president de la República italiana, Sergio Mattarella, ha iniciat aquest dimecres la seva ronda de converses amb els partits polítics per buscar una solució a la crisi política que s'ha desfermat al país després de la dimissió del primer ministre, Giuseppe Conte. Mattarella vol saber si hi ha possibilitat de formar un altre govern o si l'única opció és cridar de nou els italians a les urnes, com vol Matteo Salvini.

Aquest dimecres ha començat la primera de les dues jornades de consultes previstes per Mattarella per intentar la formació del que seria el 67è govern des de la Segona Guerra Mundial, ja que només així es podrien evitar unes noves eleccions. Conte va comparèixer aquest dimarts davant el Senat per anunciar la seva decisió davant la moció de censura que havia presentat contra ell la Lliga Nord de Salvini.

El primer ministre va dimitir i va aprofitar per carregar durament contra el viceprimer ministre, a qui va acusar de portar Itàlia al caos econòmic perquè busca el seu benefici personal i polític. Salvini va presentar la moció a principis d'agost i va trencar així la coalició amb el Moviment 5 Estrelles (M5S) de Luigi di Maio, en un intent d'aprofitar el bon posicionat que està el seu partit en totes les enquestes (li donen gairebé un 40% de dels vots).

No obstant això, pot ser que ara la jugada li surti malament a Salvini, ja que tot està en mans de Mattarella, que s'esforçarà per trobar una solució diferent de la de l'avançament electoral. Hi ha possibilitats que es formi un nou govern, després que en els últims dies el M5S i el Partit Demòcrata (PD) hagin acostat postures i hagin parlat obertament de la formació d'una nova coalició que portaria la Lliga a l'oposició i donaria a Itàlia un executiu més centrista i proeuropeu.

De fet, l'exprimer ministre italià Matteo Renzi i líder del PD ha dit que està preparat per treballar amb el Moviment 5 Estrelles si això pot fer que Itàlia tingui una actitud constructiva cap a Europa. "Hauríem d'intentar formar un govern, si és possible", ha assenyalat Renzi a France 2, en una entrevista durant al qual ha explicat que és important deixar enrere el que ha passat (els de Di Maio van ser molt crítics amb Renzi en el passat) i treballar pel futur del país.

Alguns inversors temen que si hi ha noves eleccions, Salvini pugui liderar un govern que augmentaria la despesa i posaria Itàlia, fortament endeutada, en una posició de col·lisió amb la Unió Europea.

REUNIONS UN PER UN

Mattarella es reunirà amb tots els partits amb representació parlamentària, un per un. Si no hi ha possibilitat de formar un altre govern, ha de dissoldre el Parlament tres anys i mig abans del previst, i convocar eleccions per a la tardor. El president començarà pels grups més petits, de manera que no serà fins aquest dijous quan escolti les posicions de la Lliga Nord i el Moviment 5 Estrelles. Salvini ja ha dit que demanarà a Mattarella noves eleccions.

Noticias relacionadas

contador