matteo renzi italia

El Partit Demòcrata (PD) de centre-esquerra que lidera Matteo Renzi està obert a una coalició amb el Moviment 5 Estrelles (M5S) de Luigi di Maio per treure Itàlia de la crisi política en què està sumida. Així ho ha comunicat al president Sergio Mattarella, encara que també li ha dit que posarà cinc condicions per arribar a un acord.

Aquest dimecres, Nicola Zingaretti, cap del Partit Demòcrata, va confirmar que la seva formació està disposada a explorar la possibilitat de compartir el poder amb el M5S, malgrat les tensions que han protagonitzat durant els últims anys. Renzi està disposat a oblidar-se de les crítiques i els insults dels de Di Maio per buscar una sortida a la nova crisi que castiga el país després de la dimissió de Giuseppe Conte, que va ser la resposta a la decisió del líder de la Lliga Nord, Matteo Salvini, de donar per trencada la seva coalició amb el Moviment 5 Estrelles per pressionar a la recerca de noves eleccions i treure profit de la seva creixent popularitat en les enquestes.

Els demòcrates només posen cinc condicions sobre la taula per arribar a un acord amb el M5S. Segons ha dit Zingaretti, només si Di Maio i els seus les accepten com la columna vertebral de l'acord, podrà formar-se una nova coalició que salvi els tres anys que queden de legislatura. En concret, el PD demana l'"adhesió lleial" a la Unió Europea (el M5S és un partit anti-establishment), l'atribució d'un paper central al Parlament italià, que el desenvolupament econòmic es basi en la sostenibilitat mediambiental, que canviï el tracte que es dona als immigrants, i també un gir en la política econòmica per impulsar la inversió.

"Si aquestes condicions s'assumeixen durant els pròxims dies sobre la base d'una necessària interrupció de la línia actual i se'ls doni suport al Parlament, estem disposats a assumir la responsabilitat de crear un govern de canvi per a tota la legislatura", va dir Zingaretti, segons recull Reuters. És més, la dirigent demòcrata va dir que això significava que Conte no podria tornar com a primer ministre d'aquest futur executiu.

ERROR DE SALVINI?

El que tothom es pregunta ara, després de l'oferta del Partit Demòcrata, és si el moviment de Salvini ha estat un error. El ministre d'Interior va trencar amb l'M5S perquè semblava donar per fet que Renzi i els seus mai es plantejarien un acord amb els de Di Maio, ja que han tingut diversos topades. No obstant això, el centre esquerra creu que la fràgil economia italiana necessita protecció, i per això ha plantejat l'acord, amb el qual busca, a més, desinflar el suport amb què actualment gaudeix la Lliga Nord a les enquestes (li donen gairebé un 40 % dels vots en cas d'eleccions anticipades).

Alguns analistes apunten que si hi ha nova cita a les urnes a Itàlia i Salvini aconsegueix liderar un govern, augmentarà la despesa i posarà el país, fortament endeutat (el seu deute supera el 130% del PIB) en mode col·lisió amb la Unió Europea.

Noticias relacionadas

contador